ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Π. Κανάρη: Έρχονται πληθυσμιακά προγράμματα ανίχνευσης καρκίνου

10 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Το φθινόπωρο αναμένεται να εφαρμοστεί πληθυσμιακό πρόγραμμα ανίχνευσης καρκίνου, δηλώνει η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, αναφέροντας τις προτεραιότητες και τους στόχους του υπουργείου με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Σε συνέντευξή της στο YgeiaWatch, η κ. Κανάρη επισημαίνει ότι το υπουργείο αποδίδει ύψιστη σημασία στον τομέα της προληπτικής ιατρικής, αναφέροντας την αναμενόμενη εφαρμογή των πληθυσμιακών προγραμμάτων ανίχνευσης καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του προστάτη τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2023.

Προτεραιότητες υπουργείου Υγείας με τη νέα διακυβέρνηση

Συμπληρώνοντας τις πρώτες 100 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της , ως η νέα υπουργός υγείας, η κ. Κανάρη αναφέρεται στις προτεραιότητες του υπουργείου που σύμφωνα με την ίδια περιστρέφονται γύρω από τρεις άξονες: τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εντοπιστεί στα 4 χρόνια λειτουργίας του  ΓΕΣΥ, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Όπως αναφέρει, πρώτιστος στόχος είναι η αναβάθμιση και o εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών στα δημόσια  νοσηλευτήρια, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, με προμετωπίδα την άμεση βελτίωση της εικόνας των ΤΑΕΠ.

Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή το υπουργείο θα στηρίξει στην πράξη τις προσπάθειες για οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κάτι το οποίο είναι αλληλένδετο με την βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Η κ. Κανάρη δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ακόμα μία βασική προτεραιότητα, που είναι η αύξηση του αριθμού των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓΕΣΥ, δηλώνοντας ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από τον ΟΑΥ την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης καινοτόμων φαρμάκων στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ.

Σε ότι αφορά το θέμα της εξυπηρέτησης των πολιτών στα φαρμακεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σημείωσε ότι το υπουργείο υγείας έχει ήδη προβεί σε ενέργειες που ελαχιστοποιούν την ταλαιπωρία των ασθενών, μέσω της μείωσης των θυρίδων από τις οποίες λαμβάνουν τα φάρμακα τους από τρεις σε δύο, καθώς και στις δέουσες ενέργειες προκειμένου οι χρόνιοι ασθενείς να λαμβάνουν τα φάρμακα τους σε διμηνιαία αντί σε μηνιαία βάση.

Ανέφερε, επίσης, ότι «θα πράξουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας».

Εντός Ιουνίου κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή  

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, εξίσου σημαντική είναι η προώθηση νομοσχεδίων τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών της Κύπρου, όπως αυτά που αφορούν στα Κέντρα Αποκατάστασης και στα Ασθενοφόρα, τα οποία θα κατατεθούν εντός Ιουνίου 2023 στη Βουλή.

Όπως δήλωσε στο YgeiaWatch, εντός Ιουνίου 2023 θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την Άδεια Λειτουργίας, τον Έλεγχο και την Εποπτεία των Ασθενοφόρων.

Σημειώνει ότι θέση του Υπουργείου είναι όπως ο Εθνικός Φορέας Ασθενοφόρων υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και ότι ο Φορέας Ασθενοφόρων θα πρέπει να είναι ένας καθολικός εθνικός ανεξάρτητος φορέας για την επείγουσα φροντίδα υγείας, που θα μεταφέρει τους ασθενείς, ανάλογα της περίπτωσης, στα καταλληλότερα και πλησιέστερα ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ, του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα.

Διευκρινίζει ότι οι υπηρεσίες ασθενοφόρων – μεταφορές θα μπορούν να διενεργηθούν από τον ΟΚΥπΥ και τον ιδιωτικό τομέα.

Προσθέτει ότι θα προωθήσει σύντομα το Νομοσχέδιο για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές καθότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή, ανέφερε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου μόλις πριν τρεις μήνες, αφιέρωσε τον απαιτούμενο χρόνο για να το μελετήσει. «Έχουμε εξετάσει όλες τις πτυχές που αφορούν στο εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθήσουμε άμεσα», είπε.

Σε ενδημική φάση ο Covid-19, διαχειρίσιμη η κατάσταση 

Ερωτηθείσα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται επί του παρόντος η Κύπρος αναφορικά με την πανδημία Covid-19, η κ. Κανάρη σχολίασε ότι «έχουμε περάσει πλέον στην ενδημική φάση, με την κατάσταση να είναι πλέον απόλυτα διαχειρίσιμη».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Η συνέντευξη:

Ερ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Απ.: Οι προτεραιότητες του Υπουργείου με την ανάληψη των καθηκόντων μου περιστρέφονται γύρω από τρεις άξονες. Τη διόρθωση  των  στρεβλώσεων που έχουν  εντοπιστεί στα  4  χρόνια λειτουργίας  του  ΓΕΣΥ, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Πρώτιστος στόχος είναι σαφώς, η αναβάθμιση και o εκσυγχρονισμός των  παρεχόμενων  υπηρεσιών  στα  Δημόσια  Νοσηλευτήρια, τα οποία  άλλωστε  αποτελούν την ραχοκοκαλιά του  ΓΕΣΥ, με προμετωπίδα την άμεση βελτίωση της εικόνας των ΤΑΕΠ.

Παράλληλα, θα στηρίξουμε στην πράξη τις προσπάθειες για οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κάτι το οποίο είναι αλληλένδετο με την βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Βασική επίσης προτεραιότητα είναι και η αύξηση του αριθμού των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓΕΣΥ. Έχουμε ζητήσει  από τον ΟΑΥ  την  επίσπευση  των  διαδικασιών  ένταξης καινοτόμων φαρμάκων στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ. Σε ότι αφορά δε το θέμα της εξυπηρέτησης των πολιτών στα φαρμακεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες που ελαχιστοποιούν την ταλαιπωρία των ασθενών, μέσω της μείωσης των θυρίδων από τις οποίες λαμβάνουν τα φάρμακα τους από τρεις σε δύο. Παράλληλα προβαίνουμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου οι χρόνιοι ασθενείς να λαμβάνουν τα φάρμακα τους σε διμηνιαία αντί σε μηνιαία βάση.

Ύψιστη σημασία αποδίδουμε και στον τομέα της προληπτικής ιατρικής. Ενδεικτικά αναφέρω πως το πληθυσμιακό πρόγραμμα ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου αναμένεται να εφαρμοστεί τον Οκτώβρη 2023 ενώ το Νοέμβριο του  2023 θα εφαρμοστεί και το πληθυσμιακό ανιχνευτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του προστάτη.

Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της προώθησης νομοσχεδίων τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των συμπολιτών μας, κάποια εκ των οποίων, όπως αυτά που αφορούν στα Κέντρα Αποκατάστασης και στα Ασθενοφόρα,  θα κατατεθούν εντός του μήνα που διανύουμε στη Βουλή. Επίσης, θα προωθήσω σύντομα το Νομοσχέδιο για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές καθότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Για το σκοπό αυτό θα καλέσω σε διαβούλευση τις συντεχνίες και τους ακαδημαϊκούς προσδοκώντας στην εξεύρεση λύσης προτού το θέμα οδηγηθεί στη Βουλή.

Τέλος, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας.

Ερ.: Στα νομοσχέδια που αναφέρατε στην Επιτροπή Υγείας, δεν συμπεριλήφθηκε ο Συνήγορος του Ασθενή, το οποίο είναι ένα νομοσχέδιο που θα ωφελήσει τους ασθενείς. Γιατί δεν αναφέρθηκε;

Απ.: Πρόκειται σαφώς για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο οφείλαμε να εξετάσουμε ενδελεχώς. Από τη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου μόλις πριν 3 μήνες, ήταν απολύτως φυσιολογικό να διαθέσω τον απαιτούμενο χρόνο για να μελετήσω το πολύ σημαντικό αυτό νομοσχέδιο. Είμαι πλέον σε θέση να σας πω πως έχουμε εξετάσει όλες τις πτυχές που αφορούν στο εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθήσουμε άμεσα.

Ερ.: Επίσης, δεν αναφέρθηκε το νομοσχέδιο που αφορά την ανεξάρτητη αρχή ασθενοφόρων το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Κατά πόσο σας βρίσκει σύμφωνη η αυτονομία των ασθενοφόρων;

Εντός Ιουνίου 2023  θα κατατεθεί το  Νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την Άδεια Λειτουργίας, τον Έλεγχο και την Εποπτεία των Ασθενοφόρων. Θέση του Υπουργείου είναι όπως ο Εθνικός Φορέας Ασθενοφόρων υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας. Ο Φορέας Ασθενοφόρων θα πρέπει να είναι ένας καθολικός εθνικός ανεξάρτητος φορέας για την επείγουσα φροντίδα υγείας, που θα μεταφέρει τους ασθενείς, ανάλογα της περίπτωσης, στα καταλληλότερα και πλησιέστερα ΤΑΕΠ του ΓεΣΥ, του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα. Οι υπηρεσίες ασθενοφόρων – μεταφορές θα μπορούν να διενεργηθούν από τον ΟΚΥΠΥ και τον ιδιωτικό τομέα.

Ερ.: Σχετικά με την πανδημία Covid-19 σε ποια κατάσταση βρίσκεται επί του παρόντος η Κύπρος; Έχουν αποσυμφορηθεί τα νοσοκομεία από νοσηλείες; Δεν Είναι απαραίτητη πλέον η σύσταση για εμβολιασμό; Έχει ξεθωριάσει ο ιός; 

Απ.: Έχουμε περάσει πλέον στην ενδημική φάση, με την κατάσταση να είναι πλέον απόλυτα διαχειρίσιμη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη λήξη της πανδημίας. Στο Υπουργείο φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και να αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα στη βάση των οποίων θα γίνεται μια συνεχής επανεκτίμηση.



Σχετικά Άρθρα