ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δείκτης Ευτυχίας: Στην 46η θέση η Κύπρος

20 Μαρτίου 2023, 13:58

images

Στην 46η θέση κατατάσσεται η Κύπρος στον παγκόσμιο δείκτη ευτυχίας για το 2023 που δημοσιεύθηκε με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας, ενώ το προηγούμενο έτος η Κύπρος βρισκόταν στην 41η θέση.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2023, σε αξιολόγηση των χωρών για την περίοδο 2020-2022, η Κύπρος βρίσκεται στην 46η θέση με 6.130 βαθμούς μέσης αποτίμησης της ζωής, ανάμεσα σε 109 χώρες.

Η Κύπρος φαίνεται να κατέβηκε θέση σε σύγκριση με την έκθεση για την περίοδο 2019-2021, αφού βρισκόταν στην 41η θέση.

Στο σύνολο των χωρών, την πρώτη θέση κατέχει ξανά η Φινλανδία με 7.804 βαθμούς και την τελευταία θέση η Νιγηρία με 4.501 βαθμούς.

Ατομική ενδοσκόπηση και στάδια προς την ευτυχία

Ο ψυχίατρος Γιώργος Μικελλίδης, σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, ανέφερε ότι η αναζήτηση της ευτυχίας θα έπρεπε να αρχίσει με μία ενδοσκόπηση από τον κάθε άνθρωπο, να ερωτηθεί ο ίδιος τι πραγματικά τον κάνει ευτυχισμένο και καταρχάς να είναι σε θέση να μπορεί να περάσει από πέντε στάδια για να φτάσει στην ατομική ολοκλήρωση του ατόμου.

Συγκεκριμένα, αυτά τα πέντε στάδια αφορούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ανθρώπου όπως είναι το φαγητό, η αναπνοή κ.ά. Στη συνέχεια είναι οι ανάγκες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και σταθερότητα του ανθρώπου όπως είναι η εργασία.

«Ταυτόχρονα μπαίνουμε σε μία διαδικασία αγάπης, οικογένειας, ανθρώπινων σχέσεων και το επόμενο στάδιο είναι η εκτίμηση, ο σεβασμός, η ανεξαρτησία, και το τελικό στάδιο είναι όπου βλέπουμε την εκπλήρωση των στόχων μας», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Μικελλίδη, «δυστυχώς πολλοί άνθρωποι ζουν και φεύγουν από τη ζωή χωρίς να φτάνουν στο τελικό στάδιο της αυτοπραγμάτωσης».

Όπως αναφέρει, υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που βοηθάνε ή καθορίζουν τις σκέψεις μας, το πώς ζούμε και το πώς επηρεαζόμαστε, είτε έχουν να κάνουν με την πολιτική ζωή, τις οικονομικές καταστάσεις.

«Βομβαρδιζόμαστε με αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις που είναι μέσα στη ζωή, καταστάσεις οι οποίες μας προκαλούν δυστυχία και μελαγχολία», είπε, σημειώνοντας ότι «μέσω της δικής μας ενδοσκόπησης  πρέπει να περιορίζουμε τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την προσωπική ευτυχία του καθενός. Είναι ένα πράγμα που είναι πολύ αντικειμενικό».

Εξήγησε ότι μερικοί τρόποι για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι ο διαλογισμός, η εσωτερική αναζήτηση, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να διαχειριζόμαστε οτιδήποτε υπάρχει στον εξωτερικό μας κόσμο και αν είμαστε σε θέση να μην επηρεαζόμαστε εσωτερικά σε βαθμό που να βρισκόμαστε σε δύσκολες ψυχικές συνθήκες.

«Δυστυχώς ο άνθρωπος συνεχώς κάνει σκέψεις για το παρελθόν και το μέλλον και δεν ζει ποτέ το παρόν», δήλωσε, ωστόσο, «αν εστιαστούμε στο σήμερα και να απολαμβάνουμε τη στιγμή όσο πιο πολύ μπορούμε, δεν θα πελαγώνουμε και δεν θα είμαστε χαμένοι στο τι θα συμβεί αύριο».

Ο κ. Μικελλίδης συνιστά να εσωτερικεύουμε θετικά συναισθήματα και σκέψεις και να προσπαθούμε να μην μας αγγίζει ή σε μικρό βαθμό οτιδήποτε γίνεται στον εξωτερικό μας κόσμο.

Ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή

Αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή για την επίτευξη της ευτυχίας, ο κ. Μικελλίδης ανέφερε ότι «έχει τη θέση της σε περιπτώσεις όπου το άτομο δεν μπορεί με έναν απλό περίπατο ή οποιαδήποτε μορφή κοινωνικοποίησης να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Σημείωσε ότι «η φαρμακευτική αγωγή δίνει αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα από την ψυχοθεραπεία, όμως είναι η λύση όπου και αν χρειάζεται. Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής και πόσο πρέπει να δίνεται».

Υποστηρικτικό θεσμικό περιβάλλον

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, οι ερευνητές μελετούν κάθε χρόνο, εν μέρει συγκρίνοντας τη μέση ικανοποίηση από τη ζωή σε διάφορες χώρες και βλέποντας ποια χαρακτηριστικά στον πληθυσμό εξηγούν αυτές τις διαφορές.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τα ευρήματα, σημαντικό ρόλο παίζει το ήθος μιας χώρας και κατά πόσο οι άνθρωποι είναι αξιόπιστοι, γενναιόδωροι και αλληλοϋποστηρικτικοί.

Επίσης, σημασία έχουν και οι θεσμοί. Δηλαδή εάν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους, οι υλικές συνθήκες της ζωής τόσο το εισόδημα όσο και η υγεία.

Συνεπώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη ενάρετων συμπεριφορών χρειάζεται ένα υποστηρικτικό κοινωνικό και θεσμικό περιβάλλον, εάν πρόκειται να οδηγήσει σε ευρεία ευτυχία.

Επένδυση στην ψυχική υγεία

Ανάμεσα στα ευρήματα της έκθεσης, είναι το ότι πρέπει να δαπανηθούν πολύ περισσότερα για την ψυχική υγεία και τη δημόσια υγεία.

Για παράδειγμα, η σύγχρονη βασισμένη σε στοιχεία ψυχολογική θεραπεία για την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές έχει αποδειχθεί ότι εξοικονομεί περισσότερα χρήματα από όσα κοστίζει.

Συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση γίνεται με μειωμένα επιδόματα αναπηρίας, αυξημένες πληρωμές φόρων και μειωμένο κόστος σωματικής υγειονομικής περίθαλψης.

Ακόμη, πιο προληπτική από την παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας, είναι η εστίαση στην προαγωγή της ψυχικής υγείας ή η προώθηση των συνθηκών για καλή ψυχική υγεία και η πρόληψη της εμφάνισης ψυχικής ασθένειας, που έχει αποδειχθεί ότι είναι οικονομικά αποδοτική.

Σημειώνεται ότι πολλά προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας μπορούν να προληφθούν με καλύτερους τρόπους ζωής (π.χ. περισσότερη άσκηση, καλύτερος ύπνος, διατροφή, κοινωνικές δραστηριότητες, εθελοντισμός και προσοχή).

Επίσης, οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο βοηθώντας στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε για να διευκολύνουν τρόπους ζωής που προάγουν την ευημερία.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα