ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση ψυχικών διαταραχών στην Κύπρο

10 Οκτωβρίου 2021, 06:00

images

Αύξηση των ψυχικών διαταραχών στην Κύπρο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας, ειδικοί μίλησαν στο YgeiaWatch για τις ψυχικές διαταραχές στην Κύπρο επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμη το στίγμα του να επισκεφτεί κάποιος ένα ψυχίατρο.

Ο ψυχίατρος Γιώργος Μικελλίδης αναφέρει στο YgeiaWatch ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι να είμαστε ψυχικά υγιείς. «Όπως έλεγαν και οι πρόγονοι μας «νους υγιής εν σώματι υγιεί».  Δεν μπορούμε να είμαστε υγιείς εάν δεν έχουμε ψυχική υγεία».

«Όταν βιώνουμε έντονο άγχος το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και είμαστε πιο ευάλωτοι σε μολύνσεις ενώ υπάρχουν συνδέσεις με καρδιοπάθειες, διαβήτη, κατάθλιψη αλλά και άνοια», αναφέρει.

Οι ψυχικές διαταραχές οδηγούν σε αυτοκτονίες όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη, τονίζει ο ειδικός.

«Δεν πρέπει να κρύβουμε οτιδήποτε κάτω από το χαλί. Θα πρέπει να υπάρχει διαφώτιση του κόσμου ότι δεν είναι κακό να μιλάμε σε κάποιον όταν έχουμε αυτοκτονικές σκέψεις για παράδειγμα και πρέπει να δούμε έναν ειδικό», υπογραμμίζει

«Υπάρχουν αυξημένα ποσοστά ψυχικών διαταραχών στην Κύπρο ειδικά μετά την πανδημία. Λαμβάνουμε συνεχείς κλήσεις για βοήθεια από πολύ κόσμο. Υπάρχει ακόμη το στίγμα το να πάει κάποιος σε ψυχίατρο», τονίζει.

Παραμελημένη η ψυχική υγεία

H Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Σύμβουλος και Κοινωνιολόγος Κατερίνα Μιχαήλ, αναφέρει στο YgeiaWatch ότι το πλέον παραμελημένο κομμάτι στον άνθρωπο είναι η ψυχική υγεία.

«Μάθαμε ως άνθρωποι να δίνουμε βαρύτητα στα σωματικά συμπτώματα και συνεπώς στη σωματική υγεία που μας ξεφεύγει η ψυχική υγεία. Κι όμως οι έρευνες δείχνουν πως πολλές φορές όσα δεν λέει το στόμα τελικά τα λέει το σώμα.  Η ψυχική μας υγεία βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τη σωματική υγεία. Επομένως για παράδειγμα η μη διαχείριση τους άγχους μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σωματικά συμπτώματα (π.χ. δερματοπάθειες, τριχόπτωση ίλιγγο), ή κατάθλιψη, ή και κρίσεις πανικού (στις οποίες οι άνθρωποι νιώθουν το αίσθημα ότι πεθαίνουν)», σημειώνει.

Υπογραμμίζει ότι η σημασία της ψυχικής υγείας βρίσκεται στο αν σκεφτούμε για λίγο πως η ψυχική υγεία επηρεάζει το πως νιώθουμε με τον εαυτό μας αλλά και στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους. «Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε μια κατάσταση ευαλωτότητας τότε από τη μια επηρεάζεται ο τρόπος που βλέπει τον εαυτό του και από την άλλη επηρεάζονται οι σχέσεις του όπως για παράδειγμα να απομακρύνεται από τους άλλους, να ξεσπά με τρόπο που να μην είναι αντιληπτός στους γύρω του ή ακόμη και να προσκολλάται σε καταστάσεις ή σχέσεις από φόβο», εξηγεί.

«Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι ψυχικές ανάγκες δεν φαίνονται αλλά η προσπάθεια να τα καταπιεί κάποιος φέρνει αρνητικά αποτελέσματα. Στην Κύπρο λόγω της κλειστότητας της κοινωνίας πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να αποταθούν σε ειδικό, ντρέπονται να παρουσιάσουν την ευαλωτότητα τους. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε πως πολλοί άνθρωποι κριτικάρονται από την παιδική τους ηλικία και η επαφή τους με έναν ειδικό μπορεί να επισκιάζεται από το φόβο μήπως ακόμη ένας άνθρωπος ίσως τους κριτικάρει. Εντούτοις είμαι σε θέση να πω πως μερίδα πληθυσμού αποτείνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας για τα θέματα που τους απασχολούν και αυτό για εμένα είναι υγεία», σημειώνει η ειδικός.

Το ΔΣ του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, καλεί όλους τους αρμόδιους, όπως αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στα άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Στην Κύπρο, επισημαίνει σεανακοίνωσή του, δυστυχώς  τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, εξακολουθούν να βιώνουν την ανισότητα και να αντιμετωπίζονται ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Τονίζει ότι η κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό νοσηλευτήριο ψυχικά ασθενών, το Νοσηλευτήριο Αθαλάσσας, παραμένει τραγική, με την πληρότητα να ξεπερνά το 140% και την Κύπρο να φαίνεται να κατέχει την προτελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, όσον αφορά στην αναλογία των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών για παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας ανά 100,000 κατοίκους (Eurostat, 2019).

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.ΣΥΝ.Μ) σε δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Μέρα ψυχικής Υγείας, που φέτος έχει θέμα «τη φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους ας την κάνουμε πραγματικότητα» και δίνει έμφαση στην «ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο» υπενθυμίζει ότι όλοι πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ρόλο για να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με βιωμένη εμπειρία ψυχικής νόσου είναι πλήρως ενσωματωμένα σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, οι αναπτυξιακές δαπάνες για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας ανέρχονται στις €2 χιλ. για το 2022 έναντι προϋπολογιζόμενων δαπάνων €307 χιλ. το 2021.

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και τα επόμενα χρόνια.

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health – WFMH) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από το 1994, θέτοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας. Tο θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο».

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα