ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένη η κακοποίηση ηλικιωμένων λόγω πανδημίας

15 Ιουνίου 2022, 17:36

images

Αύξηση σημείωσαν τα περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων ανά το παγκόσμιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κρούει τον κώδωνα για συνέχιση της αυξανόμενης τάσης λόγω και της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού σε πολλές χώρες.

Στο πλαίσιο της ετήσιας Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων,   που γιορτάζεται στις 15 Ιουνίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι εταίροι του δημοσίευσαν μία πηγή που αφορά την «Αντιμετώπιση της κακοποίησης ηλικιωμένων: πέντε προτεραιότητες για τη δεκαετία του ΟΗΕ για την υγιή γήρανση 2021–2030».

Η νέα αυτή πηγή σκιαγραφεί βασικές προτεραιότητες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κακοποίησης ηλικιωμένων και ως εκ τούτου, συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, της ευημερίας και της αξιοπρέπειάς τους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε χρόνο 1 στα 6 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω βιώνουν κάποια μορφή κακοποίησης, με 2 στους 3 υπαλλήλους σε ιδρύματα όπως οίκους ευγηρίας και άλλες εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας να παραδέχονται ότι διέπραξαν κακοποίηση το προηγούμενο έτος.

«Η κακοποίηση ηλικιωμένων είναι μια αδικία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως πρόωρη θνησιμότητα, σωματικούς τραυματισμούς, κατάθλιψη, γνωστική εξασθένηση και φτώχεια», σημειώνει ο Etienne Krug, Διευθυντής του Τμήματος Κοινωνικών Καθοριστικών Παραγόντων Υγείας του ΠΟΥ.

Προσθέτει ότι «παρόλο που είναι ευρέως διαδεδομένη, η κακοποίηση ηλικιωμένων απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια ατζέντα για την υγεία. Η δεκαετία του ΟΗΕ για την υγιή γήρανση 2021–2030 προσφέρει μια μοναδική δεκαετή ευκαιρία για την αντιμετώπιση αυτού του ιού με συντονισμένο, διαρκή και συντονισμένο τρόπο».

Οι πέντε προτεραιότητες που αντικατοπτρίζονται στην πηγή αυτή, οι οποίες επιτεύχθηκαν μέσω ευρείας διαβούλευσης, είναι:

-Καταπολεμήστε τον ηλικιωτισμό, καθώς είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η κακοποίηση των ηλικιωμένων λαμβάνει τόσο λίγη προσοχή.

-Δημιουργήστε περισσότερα και καλύτερα δεδομένα για την ευαισθητοποίηση του προβλήματος.

-Αναπτύξτε και επεκτείνετε οικονομικά αποδοτικές λύσεις για να σταματήσετε την κακοποίηση ηλικιωμένων.

-Κάντε μια επενδυτική περίπτωση εστιάζοντας στο πώς δαπανώνται καλά χρήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Συγκεντρώστε κεφάλαια καθώς χρειάζονται περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι «Η Δεκαετία του ΟΗΕ για υγιή γήρανση (2021–2030)» είναι μια παγκόσμια συνεργασία, ευθυγραμμισμένη με τα τελευταία δέκα χρόνια των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία συγκεντρώνει κυβερνήσεις, κοινωνία των πολιτών, διεθνείς φορείς, επαγγελματίες, ακαδημαϊκό κόσμο, μέσα ενημέρωσης και τον ιδιωτικό τομέα για τη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων στις οποίες ζουν.

Η ΕΚΥΣΥ ζητά μέτρα κατά της κακοποίησης 

H Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των ηλικιωμένων προτείνει προς την Κυβέρνηση να καλέσει σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων-  εμπλεκομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων των συνταξιούχων για να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό το ανθρωπιστικό σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου η ΕΚΥΣΥ προτείνει επίσης βελτίωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία των στεγών ηλικιωμένων, όπως και λήψη μέτρων για την  εξυπηρέτηση και τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων της Κύπρου, οι οποίοι πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα