ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άρχισε η παράδοση εμβολίων ευλογιάς των πιθήκων

29 Ιουνίου 2022, 10:02

images

Άρχισε η παράδοση των πρώτων εμβολίων ευλογιάς των πιθήκων τα οποία αγόρασε η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έξαρσης της νόσου αυτής.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πρώτες δόσεις έφτασαν στην Ισπανία (5.300 δόσεις από τις 109.090 δόσεις που αγοράστηκαν συνολικά), καθώς είναι η πρώτη από μια σειρά παραδόσεων εμβολίων που θα πραγματοποιούνται τακτικά κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στην τρέχουσα έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ προτεραιότητα θα δίνεται στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων,  Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Από σήμερα οι πρώτες παραδόσεις εμβολίων για την αντιμετώπιση της έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων φτάνουν στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας ανταποκρίνεται σε πραγματικό χρόνο στις νέες απειλές κατά της υγείας και προστατεύει τους πολίτες της. Είναι η πρώτη φορά που αγοράζουμε και δωρίζουμε απευθείας εμβόλια στα κράτη μέλη μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA)».

Πρόσθεσε ότι «χάρη στη σύσταση και τη λειτουργία της HERA, η ΕΕ έχει ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά της να ανταποκρίνεται και να αντιμετωπίζει αποφασιστικά νέες απειλές κατά της υγείας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως συνέβη και με τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, οι δόσεις εμβολίων κατανέμονται κατ’ αναλογία με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. Τα κράτη μέλη με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης) έχουν προτεραιότητα για τις παραδόσεις, όπως συμφωνήθηκε με τα κράτη μέλη. 

Ακόμη, τα εμβόλια παραδίδονται απευθείας από τη φαρμακευτική εταιρεία στα κράτη μέλη. Οι επόμενες χώρες μετά την Ισπανία που θα λάβουν δόσεις είναι η Πορτογαλία, η Γερμανία και το Βέλγιο.

Σημειώνεται ότι περαιτέρω παραδόσεις σε κράτη μέλη θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα