ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαιτούν επανασχεδιασμό ρόλου οίκων ευγηρίας

29 Μαΐου 2023, 10:00

images

Απαιτείται ο επανασχεδιασμός του ρόλου των οίκων ευγηρίας καθώς και η ενίσχυση της υποστήριξης τους από το κράτος, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, μετά από συνάντηση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας (ΠΣΙΣΕ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Μαΐου, ώστε να τεθούν οι βάσεις συνεργασίας των δυο οργανισμών προς όφελος των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου αναφέρεται ότι συζητήθηκαν οι συνθήκες που επικρατούν στους οίκους ευγηρίας, ο έλεγχος και η αξιολόγηση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αδειοδότηση και η λειτουργία τους και η κατάρτιση φροντιστών στο ανθρωποκεντρικό μοντέλο φροντίδας.

Επίσης, σημειώνεται ότι δόθηκε έμφαση στη μείωση του συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 0% γεγονός που θα μειώσει και τις χρεώσεις που καλούνται να πληρώνουν οι ηλικιωμένοι, οι πλείστοι των οποίων έχουν χαμηλές συντάξεις, ως επίσης και στην αύξηση των επιδοτήσεων των ληπτών δημόσιου βοηθήματος, που σήμερα βρίσκεται μόνο στα 745 ευρώ συνολικά.

Εκ μέρους του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, ο Δήμος Αντωνίου δήλωσε ότι «είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και της ταχύτατης αύξησης της πληθυσμιακής ομάδας των 65 και άνω, απαιτείται ο επανασχεδιασμός του ρόλου των οίκων ευγηρίας καθώς και η ενίσχυσης της υποστήριξης τους από το Κράτους», σημειώνοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν, όχι μόνο οι κτηριακές τους εγκαταστάσεις αλλά και τα προσφερόμενα προγράμματα και υπηρεσίες.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας ο Πρόεδρος Λοΐζος Γρηγοριάδης ανέφερε ότι από τη συνάντηση διαφάνηκε η θέληση των οργανισμών για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των οίκων ευγηρίας αλλά και την ανάγκη επαρκούς στήριξης από το Κράτος σε όλα τα επίπεδα, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Θεωρούμε ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο οργανισμών θα προσδώσει ιδιαίτερη αξία στην όλη προσπάθεια προς όφελος των ηλικιωμένων μας αλλά και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας μας προς τους οίκους ευγηρίας, που δυστυχώς μια πολύ μικρή μερίδα συναδέλφων κατάφερε να κλονίσει, παραγνωρίζοντας ότι μια μεγάλη ομάδα Στεγών προφέρει πολύ ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων της τρίτης ηλικίας», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα