ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαιτούν δράσεις για εξάλειψη κάθε μορφής ρατσισμού

21 Μαρτίου 2023, 10:57

images

Τις πολιτικές δυνάμεις καλεί το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών για μία κοινή απόφαση ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε μορφής ρατσισμός, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία πριν να είναι πολύ αργά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται επιθέσεις βίας και μίσους σε άτομα λόγω φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Αλεξίας Σακαδάκη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων, «ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και στην Κύπρο παρουσιάζεται αρκετά έντονα τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της κακής κρατικής διαχείρισης στα θέματα του μεταναστευτικού, της παιδείας και των εργασιακών σχέσεων».

Προσθέτει ότι «οι αρχές της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, πρέπει να είναι στο επίκεντρο οποιασδήποτε πολιτικής σχετίζεται με τους πιο πάνω πυλώνες, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το σύνολο της κοινωνίας».

Η κ. Σακαδάκη σημειώνει ακόμη ότι σε μια κοινωνία όπου υπάρχει ρατσισμός, προκύπτουν προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι οι πολίτες, ενώ οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής επιδεινώνονται και αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί, όσο δίνεται βήμα και εξουσία σε ρατσιστικά και φασιστικά κινήματα.

Καθημερινός αγώνας για εξάλειψη ρατσισμού

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, αναφέρει ότι η ημέρα αυτή πρέπει να θυμίζει στον καθένα και κάθε μια από μας ότι ο αγώνας για την εξάλειψη του ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων πρέπει να είναι καθημερινός σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και του κράτους.

Επισημαίνει ότι στόχος είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αναδιαμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξάλειψη των διακρίσεων αλλά και την αυστηρή παρακολούθησή του.

Σύμφωνα με το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, η σχετικά πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ποινικές εφέσεις Αρ. 4/2021 Αστυνομία ν. Α.Α. και Αρ. 5/2021 Αστυνομία ν. Λ.Α., αποτελεί ορόσημο στην πάταξη του ρατσισμού, της ρητορικής μίσους, της εκφοράς ρατσιστικού λόγου με δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, και γενικά του ξενοφοβικού λόγου.

Επίσης, αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται πλέον τέτοιου είδους συμπεριφορές και θα αντιμετωπίζονται στο εγγύς μέλλον.

Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προτροπές εθνικών αλλά και διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και έχει ως στόχο την εφαρμογή τους κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του.

Επίσης, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, ως η αρμόδια υπηρεσία παρακολούθησης και συντονισμού για την υποβολή της εθνικής περιοδικής έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη πάσας Μορφής Φυλετικής Διάκρισης (ICERD), αλλά και την παρουσίασή της ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, προτρέπει κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες να εφαρμόζουν τις συστάσεις της αρμόδιας Επιτροπής.

Παράλληλα, χαιρετίζει τα βήματα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από αυτά, καθώς και την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. 

 Στην ανακοίνωσή του το HFC αναφέρεται στις δραστηριότητες που λαμβάνει προς εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Τέτοιες, προσθέτει, «είναι οι ιδιωτικές στέγες για τη φιλοξενία και ολιστική στήριξη ασυνόδευτων παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο με στόχο την προώθηση της ευημερίας τους, την ομαλή ένταξή τους στις χώρες υποδοχής τους και την εξάλειψη του ρατσιστικού λόγου και συμπεριφορών μέσα από την καλλιέργεια κουλτούρας αποδοχής».

Παράλληλα, το Τμήμα Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης του ΜΚΟ διοργανώνει εργαστήρια μη τυπικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θεματολογία σχετική με την καταπολέμηση διακρίσεων, του ρατσισμού και της βίας και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Αφορμή για την καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας αποτέλεσε το τραγικό συμβάν κατά τη διάρκεια του οποίου στις 21 Μαρτίου 1960, η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής σκότωσε εν ψυχρώ 70 άτομα κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλει το καθεστώς λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας έτσι τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας που πλήττουν ομάδες του πληθυσμού οι οποίες εκπίπτουν από τα στερεότυπα του «κανονικού», του «σύνηθες» και του «αποδεκτού», εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση και για την κυπριακή κοινωνία αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, σημειώνοντας ότι "συγκεκριμένες στάσεις και συμπεριφορές εξακολουθούν να εμποδίζουν ή ακόμα και να εκμηδενίζουν την ισότιμη απόλαυση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων από συγκεκριμένα άτομα και πληθυσμιακές ομάδες".

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα