ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχία για αυξημένες καισαρικές τομές στην Κύπρο

20 Οκτωβρίου 2022, 06:00

images

Το ζήτημα του αυξημένου αριθμού καισαρικών τομών στην Κύπρο, οι αιτίες που τον προκαλούν και οι τρόποι περιορισμού του θα συζητηθούν σήμερα για πρώτη φορά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, καθώς η Κύπρος έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο καισαρικών τομών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Μαιών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠαΣυΝΜ), Στέλλα Λεοντίου, οι καισαρικές τομές στην Κύπρο έφτασαν το 61% για το 2020, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ το αποδεκτό όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο κυμαίνεται στο 10-15%.

Συγκεκριμένα, ο λόγος της ανησυχίας για τον αυξημένο αριθμό καισαρικών τομών οφείλεται στο ότι «παρεμβαίνουμε στη φυσιολογία, με αποτέλεσμα να ενοχλούμε τη φυσιολογική αλυσίδα των γεγονότων να συμβούν», σύμφωνα με την κ. Λεοντίου.

Ακόμη, «οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, η οποία δεν θεωρείται φυσιολογική, αποδυναμώνει τη γυναίκα και σωματικά και ψυχολογικά, επιπτώσεις που βλέπουμε αργότερα και στο νεογνό, για το οποίο οι επιπτώσεις της καισαρικής τομής έχουν φανεί και από θεωρία και από έρευνα ότι αυξάνονται τόσο σε παθολογία όσο και στην ψυχολογία του ως άνθρωπος».

Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνει ότι η μείωση των μη αναγκαίων καισαρικών τομών αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας η Επιτροπή έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των ειδικών στόχων τους.

Προστίθεται ότι διενεργήθηκαν περισσότερες καισαρικές τομές στον ιδιωτικό τομέα, σε σύγκριση με τον δημόσιο τομέα, για τη χρονική περίοδο 2015-2019, σύμφωνα με το αρχείο γεννήσεων της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στον ιδιωτικό τομέα το ποσοστό καισαρικών τομών συνολικά το 2015 ανήλθε στο 61.0% και το 2019 στο 54.7%. Αντίθετα, στο δημόσιο τομέα συνολικά οι καισαρικές τομές που διενεργήθηκαν το 2015 ανήλθαν στο 49.1% και το 2019 στο 50.1%.

Σημειώνεται επίσης ότι πέραν των επιπτώσεων στη μητέρα και στο παιδί, συνεπακόλουθο της αύξησης των καισαρικών είναι και η έλλειψη των μαιών στην Κύπρο, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί τοκετοί, ώστε οι φοιτήτριες να μπορούν να ολοκληρώσουν το χρονοβόρο πρόγραμμα της μαιευτικής, που ακολουθούν.

Σύμφωνα με την κ. Λεοντίου, ο αριθμός των μαιών στην Κύπρο δεν είναι επαρκής, καθώς αυτή τη στιγμή συνολικά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στην Κύπρο διαθέτει γύρω στις 380 με 400 μαίες. Ακόμη, σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει κάθε μαιευτική κλινική να εργοδοτεί το λιγότερο πέντε μαίες, ωστόσο, τονίζει πως το μαιευτικό μοντέλο αναφέρει ρητά ότι «κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την ώρα του τοκετού μία μαία για τη στηρίζει».

Συμπληρώνει ακόμα πως «δεν είναι αρκετό μία μαιευτική κλινική να έχει πέντε μαίες και απλώς να καλύπτει τις βάρδιες», καθώς «αυτό σημαίνει μειωμένη ποιοτική μαιευτική φροντίδα στη γυναίκα».

Σχετικά Άρθρα