ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην Κύπρο - Λόγο για κακή κουλτούρα κάνουν οι γιατροί

20 Νοεμβρίου 2023, 12:13

images

Σε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών προβαίνουν οι Κύπριοι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η ΕΕ, με τους προσωπικούς γιατρούς να κάνουν λόγο για κακή κουλτούρα που επικρατεί ανάμεσα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά, η Κύπρος φιγουράρει στην πρώτη θέση όσον αφορά την κατανάλωση αντιβιοτικών με 33.5 δόσεις την ημέρα ανά 1000 κατοίκους ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με 32,9 δόσεις ανά 1000 κατοίκους με τους ειδικούς να  κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει η αλόγιστη χρήση.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η αντιπρόεδρος των Προσωπικών Ιατρών, Δρ Μαίρη Αβραμίδου, ανέφερε ότι «εκείνο που διαπιστώνεται είναι ότι καλλιεργήθηκε στον κόσμο η άποψη αν έχω πυρετό, βήχα και πονόλαιμο και δεν πάρω αντιβίωση δεν θα γίνω καλά».

«Στην πλειοψηφία, αυτές οι περιπτώσεις αφορούν ιογενείς λοιμώξεις, στις οποίες δεν θα κάνει καμία διαφορά η αντιβίωση. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι για να πάρουμε αντιβίωση, πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη λοίμωξη την οποία θα στοχεύσουμε με συγκεκριμένη αντιβίωση. Για παράδειγμα μια οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα, πνευμονία, ιγμορίτιδα, ουρολοίμωξη, χολοκιστίτιδα και άλλα. Άρα δεν σημαίνει ότι για όλα πρέπει να παίρνουμε αντιβίωση και αυτό σιγά σιγά πρέπει να το αντιληφθούμε», τόνισε.

Τι είναι η μικροβιακή αντοχή

Μικροβιακή αντοχή (ΜΑ) είναι η ικανότητα των μικροοργανισμών να επιβιώνουν ή να αναπτύσσονται παρά τις αντιμικροβιακές ουσίες που κανονικά αναστέλλουν ή σκοτώνουν τον εν λόγω μικροοργανισμό.

Η μικροβιακή αντοχή ευθύνεται για περισσότερους από 35 000 θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ. Η μικροβιακή αντοχή έχει επίσης σημαντικό κόστος, μεταξύ άλλων και για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

«Με την υπερβολική χρήση αντιβίωσης έχουμε δημιουργήσει ανθεκτικά μικρόβια και το τραγικότερο όλων είναι ότι στα νοσοκομεία υπάρχουν τέτοια ανθεκτικά μικρόβια που χάνονται ζωές από τις ενοσονοσοκμειακές λοιμώξεις. Άρα είναι και θέμα της ευρύτερης κοινωνίας. Όταν παίρνουμε το αντιβιοτικό αχρείαστα με τον πρώτο πυρετό και βήχα δεν θα δράσει αλλά μόνο ζημιά δημιουργεί αφού χαλά το μικροβίωμα του εντέρου, χαλά τα φυσιολογικά μικρόβια και ΄έχουμε τις παρενέργειες χωρίς κανένα όφελος», τονίζει.

Κορυφαία απειλή η μικροβιακή αντοχή

Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τη μικροβιακή αντοχή ως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Τον Ιούλιο του 2022 η Επιτροπή, από κοινού με τα κράτη μέλη, προσδιόρισε τη μικροβιακή αντοχή ως μία από τις τρεις κορυφαίες απειλές κατά της υγείας.

Σύμφωνα παράλληλα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, αν κάθε χώρα της Ευρώπης επένδυε μόλις €3,40 ανά κάτοικο σε παρεμβάσεις για τη μικροβιακή αντοχή, θα μπορούσαν να αποτραπούν πάνω από 10.000 θάνατοι και να αποφευχθούν πάνω από 600.000 νέες λοιμώξεις.

«Βλέπουμε πολλούς ασθενείς, ακόμα και στη περίοδο του covid μόλις έβγαιναν θετικοί ζητούσαν από τους γιατρούς αντιβίωση. Άρα πρέπει να αντιληφθούμε και να εμπιστευτούμε πλέον, ότι η αντιβίωση πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένη διάγνωση με συγκεκριμένο στόχο και για τα συγκεκριμένα μικρόβια που μας δημιουργούν τη λοίμωξη. Είναι στα χέρια των γιατρών να καλλιεργήσουν αυτή την αντιμετώπιση και από την άλλη να σταματήσουν οι ασθενείς να πιέζουν τους γιατρούς να τους συνταγογραφούν  αντιβίωση όταν τους λένε ότι δεν χρειάζεται» συμπληρώνει η γιατρός.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα