ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακτινογραφία επιτευγμάτων και στόχων ΟΑΥ για το 2022-2023

31 Δεκεμβρίου 2022, 06:00

images

Τα επιτεύγματα, τις αλλαγές και τις δράσεις που κατάφερε το 2022 καθώς και τις προτεραιότητες και στόχους που θέτει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για τη νέα χρονιά 2023 , αναφέρει ο πρόεδρος του οργανισμού Σταύρος Μιχαήλ.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο κ. Μιχαήλ, σημείωσε ότι το 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαπραγματεύσεων για να προσφέρει ο ΟΑΥ μέσω του ΓεΣΥ υπηρεσίες αποκατάστασης σε τρία Κέντρα Αποκατάστασης τα οποία ξεκινούν την ένταξη τους στο σύστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Τα τρία αυτά Κέντρα αποκατάστασης είναι το «Μέλαθρον Αγωνιστών» στη Λεμεσό, το «Platonas Medical Center» στη Λευκωσία και το «Eden» στην περιοχή Τερσεφάνου στη Λάρνακα.

Όπως ανέφερε, «είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό διότι δεν υπήρχε προηγουμένως αυτή η υπηρεσία. Είναι κάτι το οποίο η πολιτεία το ζητά, ειδικά για τα πολύ δύσκολα περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να τύχουν φροντίδας στο σπίτι».

Εξήγησε επίσης ότι θα γίνεται μία αίτηση για μεταφορά κάποιου ασθενή μετά από ένα σοβαρό επεισόδιο, μία μεγάλη εγχείρηση, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ., προσθέτοντας ότι προς το παρόν μόνο τα νευρολογικά και τα πολύ σοβαρά περιστατικά θα καλύπτονται διότι δεν υπάρχουν αρκετές κλίνες σε αυτά τα τρία νοσηλευτήρια. «Θα ξεκινήσουμε με αυτά τα δύο και θα δούμε πώς προχωρεί και θα εντάξουμε ακόμα περισσότερες περιπτώσεις ανάγκης για αποκατάσταση», είπε.

Ακόμη, «θα πρέπει να υπάρχει μια προέγκριση από τον ΟΑΥ πριν μεταφερθεί ο ασθενής στο κέντρο αποκατάστασης και από τη στιγμή που εγκρίνεται με βάση κάποια κριτήρια τα οποία θα έχουμε, το νοσηλευτήριο θα πληρώνεται για τις υπηρεσίες αποκατάστασης τις οποίες θα προσφέρει».

Πρόσθεσε ότι έχει ολοκληρωθεί το θέμα της ανακουφιστικής φροντίδας σε συνεργασία με τον αντικαρκινικό σύνδεσμο ΠΑΣΥΚΑΦ και ο ΟΑΥ έχει συγκληθεί με κέντρα όπως η «Αροδαφνούσα», το «Eden» στη Λάρνακα και ο «Αρχάγγελος Μιχαήλ» στην Πάφο.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο ΟΑΥ είναι το θέμα της αιμοκάθαρσης. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, ο ΟΑΥ σε συνεργασία με ένα νεφρολογικό κέντρο στη Λευκωσία το «Νεφροντίδα», το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό και το ιδιωτικό νοσοκομείο «Άγιος Γεώργιος» στην Πάφο, οι αιμοκαθάρσεις πλέον μπορούν να γίνουν και σε αυτά, ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση στα κρατικά νοσηλευτήρια και να εξυπηρετούνται καλύτερα αυτοί οι ασθενείς.

Επιπλέον, εισήχθη στο ΓεΣΥ και μία ιατρική πράξη, οι ρομποτικές προστατεκτομές. Δηλαδή, θα γίνονται ρομποτικές επεμβάσεις για τον προστάτη, οι οποίες θα χρειάζονται και μία ειδική έγκριση γιατί είναι πιο κοστοβόρες.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, ο ΟΑΥ έχει ολοκληρώσει την αναλογιστική μελέτη που είναι η πρώτη που έγινε στο ΓεΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το 2030 η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ δεν θα αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Ένταξη περισσότερων καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ

Μετά από αρκετές εκκλήσεις από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για να ενταχθούν περισσότερα καινοτόμα φάρμακα στο ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ έχει προβεί σε ενέργειες ώστε εντός του 2023 να ενταχθούν περίπου 40-45 εκατ. πρόσθετα καινοτόμα φάρμακα.

Το Υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής ήταν υπεύθυνο για 80 εκατ. καινοτόμα φάρμακα μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ) και τώρα ο ΟΑΥ θα αναλάβει τα μισά από αυτά.

«Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για καρκίνο και άλλες σπάνιες ασθένειες. Έχουμε επιταχύνει τη διαδικασία εγκρίσεως των πρωτοκόλλων για αυτά τα φάρμακα. Είμαστε σε επαφή με τις φαρμακευτικές εταιρείες», δηλώνει ο κ. Μιχαήλ, προσθέτοντας ότι «τους είχαμε προτείνει κάποιον τρόπο επιτάχυνσης και είμαστε σε διαβούλευση».

«Θεωρούμε ότι και πριν ακόμα επιτευχθεί αυτή η επιτάχυνση θα καταφέρουμε να εντάξουμε αυτά τα 40 εκατ. καινοτόμα φάρμακα αν βοηθήσουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες με την εισήγηση που τους κάναμε», σημείωσε.

Εξήγησε επίσης ότι τα 130 φάρμακα στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας στην τελευταία συνάντηση που έγινε για την ένταξη των φαρμάκων στο ΓεΣΥ, είναι αυτά στα οποία εκκρεμεί η έκδοση πρωτοκόλλων τους.

Νέος τρόπος αμοιβής των προσωπικών ιατρών

Εντός του 2022, ο ΟΑΥ έχει εισάξει για καλύτερο έλεγχο πολλούς νέους κανόνες οι οποίοι θα βοηθήσουν να μην υπάρχει υπέρμετρη κοστολόγηση από τους γιατρούς.

Δηλαδή, για τους προσωπικούς γιατρούς έχει εισαχθεί ο κανόνας αμοιβής 80-20, 80% θα είναι με βάση τους ασθενείς που έχουν στον κατάλογο και το 20% με βάση τα παραπεμπτικά που θα εκδίδουν, ώστε να υπάρχει ένας περιορισμός στα παραπεμπτικά τα οποία αποστέλλουν και για να μην υπάρχει υπέρμετρη αποστολή παραπεμπτικών.

Ο κ. Μιχαήλ προσθέτει ότι έχει εισαχθεί και ένας νέος τρόπος καταβολής των αποζημιώσεων στους ειδικούς γιατρούς, «δηλαδή, έχουμε βάλει μία οροφή η οποία μπορεί να ξεπερνά το μέσο όρο της ειδικότητας, κάτι το οποίο πάλι θα βοηθήσει στον περιορισμό της δαπάνης για ειδικούς γιατρούς».

Επιπρόσθετα, μία μεγάλη προτεραιότητα του οργανισμού, είναι η ένταξη ποιοτικών κριτηρίων στα νοσηλευτήρια.

Όπως αναφέρει ο κ. Μιχαήλ, «είμαστε προς το τέλος των διαπραγματεύσεων. Ο στόχος ήταν να ξεκινήσουμε την 1η Ιανουαρίου 2023, μάλλον θα χρειαστούμε ακόμα ένα χρονικό διάστημα γιατί κάποια νοσηλευτήρια ακόμα δεν έχουν απαντήσει στις προτάσεις μας. Κάποιοι θέλουν διευκρινίσεις, κάποιοι κάνουν κάποιες εισηγήσεις για διαφοροποιήσεις».

«Θα τα δούμε εντός Ιανουαρίου και ελπίζουμε το συντομότερο να ενταχθούν και τα ποιοτικά κριτήρια για να προάγουμε την ποιότητα στα νοσηλευτήρια ακόμη περισσότερο», είπε.

Στην ανασκόπηση για το 2022, ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε και στο προσωρινό διάταγμα το οποίο αφορά ότι οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί δεν μπορούν να προσφέρουν, είτε χειρουργεία, είτε εξετάσεις εντός των νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ. «Οπόταν εμείς έχουμε ειδοποιήσει τα νοσηλευτήρια ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτή η υπηρεσία και πρέπει αυτοί οι γιατροί να εγκαταλείψουν τα νοσηλευτήρια, όσοι δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.

Τι να περιμένουμε το 2023 από τον ΟΑΥ

Σχετικά με τις προτεραιότητες του ΟΑΥ για το νέο έτος 2023, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε στο YgeiaWatch ότι η πρώτη και μεγάλη προτεραιότητα είναι τα ΤΑΕΠ.

«Έχουμε υποσχεθεί και δουλεύουμε εντατικά σε αυτό το θέμα, και ελπίζουμε εντός του Ιανουαρίου να κλείσουμε τη συμφωνία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ένα στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και στην Πάφο, ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών σε ΤΑΕΠ», δήλωσε.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τα νοσηλευτήρια πάνω στην πρόταση που έχουμε κάνει για τον τρόπο αποζημίωση τους. Δεν μπορώ να πω ότι μπορούν να μπουν από τη μία μέρα στην άλλη», είπε, καθώς θα χρειαστεί μία μεταβατική περίοδος για να ετοιμαστούν οι γιατροί, γιατί τα ΤΑΕΠ είναι μία σύνθετη υπηρεσία, πρέπει να προσλάβουν γιατρούς, πρέπει να κάνουν κάποιες υποδομές κλπ.

«Όπως υπολογίζω τον Ιανουάριο, το πολύ το Φεβρουάριο να έχουμε ΤΑΕΠ», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του ΟΑΥ για το 2023 βρίσκεται και η εφαρμογή των ποιοτικών κριτηρίων, καθώς την ίδια στιγμή εργάζεται εντατικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις καταχρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, μέσω λογισμικού γίνεται έλεγχος των διαφόρων υπηρεσιών που προσφέρουν οι γιατροί και τα νοσηλευτήρια και έχει αυξηθεί ο εσωτερικός έλεγχος στον οργανισμό για να προλαβαίνουν δαπάνες οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν.

«Έχουμε ενισχύσει τη μονάδα η οποία ασχολείται με την αξιολόγηση για να είμαστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν σωστά. Προωθούμε τη δομή του οργανισμού και ενισχύουμε τα τμήματα τα οποία χρειάζονται ενίσχυση ώστε να υπάρχει καλύτερη λειτουργία του οργανισμού», υπέδειξε.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η επόμενη προτεραιότητα είναι να καταρτίσουμε τον οργανισμό τόσο ισχυρό, ώστε να μπορεί προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες - αλλά αυτό θα γίνει και εσωτερικά αλλά και σε σχέση με τους γιατρούς και τα νοσηλευτήρια».

Πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και ασθενών

Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στην πρόθεση του ΟΑΥ να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης τόσο των γιατρών, ιδιαίτερα των προσωπικών ιατρών, αλλά και των ίδιων των ασθενών.

Όπως αναφέρει, «έχουμε προωθήσει μία καμπάνια με την οποία θα τους ενημερώνουμε περισσότερο τα δικαιώματα τους ως ασθενείς, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούν το σύστημα - δηλαδή, πώς θα απευθύνονται στον ΠΙ, πότε πρέπει να ζητούν να πάνε σε ειδικό γιατρό κλπ. Όλα αυτά τα βήματα που χρειάζονται οι ασθενείς για να έχουν σωστή αντιμετώπιση τόσο από τους ΠΙ όσο και από τους ειδικούς, αλλά και την ίδια ώρα να μειώσουμε και τις αχρείαστες παραπομπές σε ειδικούς γιατρούς για πράγματα τα οποία μπορεί να προσφέρει ο ΠΙ».

Σημείωσε ότι αυτή είναι και η φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Ενδεχόμενο τροποποίησης τρόπου αμοιβής των γιατρών

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου αμοιβής των γιατρών, καθώς φαίνεται ότι ένα σταθερό 10% των γιατρών παρουσιάζει μείωση των απολαβών του κάθε μήνα λόγω του ότι δεν πετυχαίνουν τους στόχους των ποιοτικών κριτηρίων, ο κ. Μιχαήλ σχολίασε ότι τα ποιοτικά κριτήρια αφορούν κυρίως την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, αλλά θα εισάγονται σιγά σιγά και στην εξωνοσοκομειακή.

Σημείωσε ότι «θα είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους γιατρούς και στα θέματα των παραπεμπτικών και στα θέματα της εκπαίδευσης τους ώστε να μειωθούν τα παραπεμπτικά που πιθανόν να θεωρούνται αχρείαστα», προσθέτοντας ότι «όλα αυτά θα τα δούμε μέσα στον νέο χρόνο με τους ίδιους τους γιατρούς, πώς να ελαχιστοποιούμε τις παραπομπές σε άλλους γιατρούς, σε εργαστήρια, εξετάσεις κλπ. ώστε να ανεβεί η ποιότητα και να μην ασχολούμαστε μόνο με την ποσότητα των διαγνώσεων και εξετάσεων».

«Είναι μία συνεχής διεργασία, είμαστε συνεχώς σε επαφή με τις εταιρείες παθολογίας, νευρολογίας κλπ. ώστε οι σχέσεις μας να βελτιώνονται συνεχώς τόσο από πλευράς καλύτερης παροχής ποιότητας όσο και από πλευράς αποζημίωσης και κόστους», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα