ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακτινογραφία επιπέδου υγείας γυναικών - Καμπανάκι για πρόληψη

21 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Στάσιμη παραμένει η υγεία των γυναικών, ειδικά στα θέματα πρόληψης αλλά και κάλυψης των βασικών αναγκών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας της Hologic και της Gallup.

Τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης για την υγεία των γυναικών, που διεξήχθη σε 143 χώρες το 2022, αποκαλύπτουν ότι δισεκατομμύρια γυναίκες δεν υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις ή εξετάσεις για καρκίνο και άλλες επικίνδυνες ασθένειες, συνεχίζουν να υποφέρουν από προβλήματα σωματικής ή συναισθηματικής υγείας και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Όσον αφορά την Κύπρο, βρίσκεται στην 49η μεταξύ 143 χωρών αναφορικά με το επίπεδο κάλυψης των αναγκών υγείας, σε σχέση με την 48η που είχε το 2021.

Συγκεκριμένα, η βαθμολογία της Κύπρου στο δείκτη ανήλθε σε 58.

Ο μέσος όρος της βαθμολογίας όλων των χωρών που έλαβαν μέρος ήταν 54, ένα βαθμό πιο ψηλά από το 2021.

Η Ταϊβάν, συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία (72) και τη χαμηλότερη το Αφγανιστάν (26).

«Δυστυχώς, τα φετινά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η υγεία των γυναικών έχει μείνει στάσιμη, ειδικά στα θέματα πρόληψης αλλά και κάλυψης των βασικών αναγκών», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hologic, Stephen P. MacMillan.

Τα αποτελέσματα για κάθε χώρα βασίστηκαν στις απαντήσεις των γυναικών σε ερωτήσεις πέντε κατηγοριών: γενική υγεία, προληπτική φροντίδα, πνευματική υγεία, ασφάλεια και βασικές ανάγκες, όπως φαγητό και καταφύγιο.

Δεν ελέγχονται για προβλήματα υγείας

Οι περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι δεν είχαν ελεγχθεί για καρκίνο, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις τους τελευταίους 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 36% των γυναικών υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για υψηλή αρτηριακή πίεση τους προηγούμενους 12 μήνες.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια γυναίκες δεν υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από μισό δισεκατομμύριο γυναίκες άνω των 40 ετών, στις οποίες συνιστάται να υποβάλλονται στις εξετάσεις αυτές ετησίως.

Την ίδια ώρα, μόλις το 11% των γυναικών υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για οποιοδήποτε τύπο καρκίνου τους τελευταίους 12 μήνες.

Το ποσοστό εξετάσεων καρκίνου για τις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 40 έως 49 ετών, είναι μόλις 11%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, λιγότερες από μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως (19%) υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για διαβήτη τους τελευταίους 12 ενώ πολύ μικρό ήταν και το ποσοστό των γυναικών υποβλήθηκε σε έλεγχο για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) με μόλις το 10% των γυναικών το 2022 να αναφέρουν ότι είχαν υποβληθεί σε εξέταση.

Ανήσυχες και με στρες οι γυναίκες

Σε ότι αφορά τη ψυχική υγεία των γυναικών, περίπου 4 στις 10 γυναίκες απάντησαν ότι ένιωσαν ανησυχία και στρες. Συγκεκριμένα, 3 στις 10 βίωσαν θλίψη και 1 στις 4 βίωσε θυμό.

Παράλληλα 4 στις 10 νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών απάντησαν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς να περπατούν μόνες την νύχτα στην πόλη που διαμένουν.

Επιπρόσθετα, σχεδόν 7 στις 10 γυναίκες είναι ικανοποιημένες με τη διαθεσιμότητα ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες όπου ζουν και πιστεύουν ότι οι περισσότερες έγκυες γυναίκες στις κοινότητές τους λαμβάνουν υψηλής ποιότητας προγεννητική φροντίδα.

Τρεις στις δέκα έχουν οικονομικά προβλήματα

Για σχεδόν 1 δισεκατομμύριο γυναίκες σε όλο τον κόσμο, οι βασικές ανάγκες όπως η τροφή και η στέγη, παραμένουν απρόσιτες.

Περίπου, 1 δισεκατομμύριο γυναίκες εξακολουθούν να παλεύουν για να αγοράσουν φαγητό.

Συγκεκριμένα 3 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως ανέφεραν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά (τροφή ή στέγη που χρειάζονται αυτές ή οι οικογένειές τους).

Τέλος, το 24% των γυναικών απάντησε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που τις εμποδίζουν να κάνουν πράγματα που μπορούν να κάνουν κανονικά οι άνθρωποι της ηλικίας τους.

Σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα από την έρευνα, καταδεικνύουν ότι η υγεία των γυναικών παραμένει σε σοβαρό κίνδυνο, ακόμη και αν και υπάρχουν βελτιώσεις και ο ρυθμός προόδου είναι πολύ αργός.

«Η αναζωπύρωση της προόδου για την υγεία των γυναικών θα απαιτήσει επείγουσα δράση από τους παγκόσμιους ηγέτες των χωρών και τους υποστηρικτές της υγείας των γυναικών παγκοσμίως», τονίζεται.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα