ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακτινογραφία διαχείρισης πανδημίας από το Υπουργείο Υγείας

20 Φεβρουαρίου 2023, 17:56

images

Τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 για τους τελευταίους 19 μήνες παρουσίασε σήμερα υπουργός υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του ως υπουργός, τέθηκαν δύο στόχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με βάση τους οποίους λαμβάνονταν οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας στο νησί. Ο ένας ήταν να παραμείνει ανοικτή η οικονομία και ο άλλος να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία.

«Ένα μέτρο που βοήθησε να έχουμε καλά αποτελέσματα στην πανδημία ήταν η απόφαση που λάβαμε να γίνεται ο έλεγχος των μεταλλάξεων στη χώρα μας», ανέφερε, καθώς «προηγουμένως ενημερωνόμασταν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τι μεταλλάξεις υπήρχαν στην κοινότητα».

Πρόσθεσε ότι αυτό γινόταν πάντοτε με τη συνεργασία των επιστημόνων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και με το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τον Δρ Λεόντιος Κωστρίκκη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προώθηση των εμβολιασμών και στη δημιουργία walk-in, απόφαση που λήφθηκε εντός επτά ημερών, η οποία βοήθησε να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε πολύ υψηλά ποσοστά στην Κύπρο σε σύγκριση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως επίσης και οι κινητές μονάδες εμβολιασμού, συμπλήρωσε, οι οποίες «κάθε Σαββατοκύριακο πήγαιναν μαζί με τη γενική διευθύντρια σε μία κοινότητα για να προωθήσουμε τον εμβολιασμό».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι λόγω της αύξησης των νοσηλειών ασθενών με Covid-19 και με στόχο να αντέξουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, υπήρχε ένας μηχανισμός στο Υπουργείο Υγείας με τον οποίο σε περίπτωση που ήταν γεμάτα τα νοσηλευτήρια με ασθενείς, αμέσως κάποιοι ασθενείς μεταφέροντας είτε σε νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ, είτε εκτός ΓεΣΥ.

«Άρα υπήρχε μία πρωτοφανής κινητοποίηση. Όταν έπρεπε να αδειάσουν 50 κλίνες στο ΓΝ Λευκωσίας, την ίδια στιγμή 50 ασθενείς μεταφέρονταν από το ΓΝ Λευκωσίας στο Απολλώνειο, στο Αρεταίειο και όπου υπήρχε διαθεσιμότητα», συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, οι παραπομπές ασθενών σε νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ έγιναν βάσει διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας για την περίοδο 15/03/2020 - 24/06/2022, σε τέσσερις φάσεις, υπό το συντονισμό της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για προστασία της δημόσιας υγείας και απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών.

Ακόμη, ο συνολικός αριθμός των νοσηλειών ασθενών με Covid-19 στο Νοσοκομείο Αναφοράς ανέρχεται στους 3,000.

Ο κ. Χατζηπαντέλα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως δήλωσε, «χρειάστηκε να αναπτύξουμε νέες μονάδες στο φυσιοθεραπευτήριο για να έχουμε 8-10 νέες κλίνες στη Λευκωσία. Στα δύσκολα έπρεπε να ανοίξουμε νέες μονάδες εντατικής θεραπείας και στη Λάρνακα την οποία και ενισχύσαμε».

Επιπλέον, συστάθηκε η Επιτροπή Long Covid, με τη συμμετοχή του ΠΙΣ, ΟΣΑΚ, ΟΚΥπΥ, υπό την Προεδρία του καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά.

Δαπάνες για διαχείριση της πανδημίας Covid-19

Σύμφωνα με την παρουσίαση, οι δαπάνες στο Υπουργείο Υγείας από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα €220 εκατ.

Συγκεκριμένα, οι κύριες κατηγορίες δαπανών αφορούν τη διενέργεια μοριακών τεστ (PCR) μέσω αγοράς υπηρεσιών με ιδιωτικά εργαστήρια και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (€21 εκατ.), τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (RAPID), συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας των τεστ και της διενέργειας από κινητές μονάδες (€61.5 εκατ.), τη διάθεση τεστ αυτοελέγχου (self-test) στους πολίτες (€6.2 εκατ.), την αγορά φαρμάκων κορωνοϊού (€28.5 εκατ.) και την αγορά εμβολίων (€45.8 εκατ.)

Για την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα εντός και εκτός ΓεΣΥ βάσει διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας για την περίοδο 15/03/2020-24/06/2022 για το σύνολο των 6,500 ασθενών οι δαπάνες ήταν στα €11.4 εκατ.

Επίσης, για την κάλυψη μέρους του κόστους της πανδημίας μέσω του έργου «Δράσεις για αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19» (01/02/2020 - 31/12/2021) οι δαπάνες είχαν ως εξής: πλήρης χρηματοδότηση €28.6 εκατ. από το Πρόγραμμα «Θάλεια 2021-2027» της ΕΕ, αγορά υπηρεσιών διενέργειας μοριακών τεστ, αναλωσίμων για τα μοριακά τεστ, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, αναπνευστήρων, εμβολίων, φαρμάκων  κλπ., πλήρης απορρόφηση κονδυλίων έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν από ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο και από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, όπου δεν εντοπίστηκε καμία παρατυπία, συνεπεία των σωστών διαδικασιών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας.

Διαχείριση ευλογιάς των πιθήκων και στρεπτόκοκκου

Πέραν από την πανδημία Covid-19, το Υπουργείο Υγείας κλήθηκε να αντιμετωπίσει και την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων, αφού κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (23/07/2022)

Ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ αμέσως τέθηκαν τα ανάλογα πρωτόκολλα, καθώς επίσης σε άμεσο χρονικό διάστηκα ήρθαν και τα ανάλογα εμβόλια στην Κύπρο.

Επίσης, εντοπίστηκαν είδη κουνουπιών τα οποία αποτελούν πηγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το Υπ. Υγείας, ως εκ τούτου, προέβη στην κατάρτιση και εκτέλεση Σχεδίου Δράσης για τη μείωση των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Όσον αφορά τη διαχείριση λοιμώξεων από Στρεπτόκοκκου της Ομάδας Α’, το υπουργείο προέβη στη λήψη μέτρων επιτήρησης και ετοιμότητας με την αύξηση περιστατικών στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα της επιτυχής διαχείριση των μέχρι στιγμής περιστατικών.

Επίσης, δημιουργήθηκε Σύστημα Επιτήρησης Σοβαρών περιστατικών Στρεπτοκοκκικής Λοίμωξης σε συνεργασία με όλα τα νοσηλευτήρια, ετοιμασία και έκδοση επικαιροποιημένων κατευθυντήριων οδηγιών από το Υπουργείο Υγείας, αποστολή κατευθυντήριων οδηγιών στους Επαγγελματίες Υγείας, μέσω της Παιδιατρικής Εταιρείας, του ΠΙΣ και του ΟΑΥ και διάθεση «strep test» από το Υπουργείο Υγείας στους παιδιάτρους, για έγκαιρη ανίχνευση του ιού. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα