ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απολογισμός έργου Υπ. Υγείας: Στα €293 εκ. τα συνολικά έσοδα

20 Φεβρουαρίου 2023, 13:04

images

Τον απολογισμό του έργου του υπουργείου υγείας για τους τελευταίους 19 μήνες παρουσίασε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αναφέροντας ότι τα συνολικά έσοδα του υπουργείο για αυτή την περίοδο ανέρχονται στα €293 εκ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, τα συνολικά έσοδα του υπουργείου υπολογίζονται στα €293 εκ., εκ των οποίων τα €266 εκ. (90%) αφορούν στην αντιμισθία του αποσπασμένου προσωπικού στον ΟΚΥπΥ.

Επίσης, οι πραγματικές δαπάνες για το 2021 ανέρχονται στα €1.1 δις, με σχεδόν πλήρης υλοποίηση του προϋπολογισμού, καθώς κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τον προϋπολογισμό 2022.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό για το 2023, ανέρχεται περίπου στο 11% σε σχέση με τον συνολικό κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το 2022 ήταν στο 14.8%.

Οι συνολικές δαπάνες για το 2023 παραμένουν σχεδόν οι ίδιες στα €1.1 δις. ευρώ, ενώ υπάρχει αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 2022 και οι Τακτικές Δαπάνες ανέρχονται σε €1.131.639.066 και οι Αναπτυξιακές Δαπάνες σε €7.164.848.

Όπως αναφέρει ο υπουργός, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του προϋπολογισμού του κράτους, αλλά γενικότερα υπάρχει μία αυξητική τάση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Αλλά αυτό δεν συμπεριλαμβάνει το μεγάλο κόστος του ΟΑΥ που είναι και αυτό στον τομέα της υγείας.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2022 αφορά στη Γενική Κυβερνητική Συνεισφορά του Κράτους στο ΓεΣΥ, δηλαδή δόθηκαν επιπρόσθετα €77.8 εκ. στον ΟΑΥ (2022: €435 εκ.), για τον λόγο ότι η οικονομία είχε ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αναφέρει ο κ. Χατζηπαντέλα.

Ο κ. Χατζηπαντέλα, υπογράμμισε ότι το όραμα του Υπουργείου Υγείας είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες και για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Αποστολή του υπουργείου, επισημαίνει, είναι η διασφάλιση ενός συστήματος υγείας της χώρας το οποίο να είναι ανθρωποκεντρικό, να δίνει έμφαση στην πρόληψη και να στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς μέσα από τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με επαγγελματισμό και σεβασμό, ισότιμα προς όλους τους πολίτες.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα