ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άγνοια γυναικών για παράγοντες που προκαλούν καρκίνο τραχήλου της μήτρας

09 Ιανουαρίου 2024, 06:02

images

Άγνοια για τους βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και των δυσπλασιών στον τράχηλο, παρατηρούν οι γυναικολόγοι από μεγάλο αριθμό γυναικών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), o καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως με περίπου 500 χιλ. νέες περιπτώσεις ανά έτος ενώ 300 χιλ. γυναίκες χάνουν τη ζωή τους συνεπεία της νόσου.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Πρόεδρος της Παγκύπριας Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου, ανέφερε ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι το 99% των περιπτώσεων του συγκεκριμένου καρκίνου οφείλονται στους διάφορους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί, ακόμη και να εξαλειφθεί, χάρη στα εμβόλια που προλαμβάνουν τη λοίμωξη από τον ιό HPV, ο οποίος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής», τονίζει.

Όπως σημειώνει η Δρ. Ελισσαίου, το εμβόλιο κατά του HPV συστήνεται να γίνεται πρώτα από όλα στις έφηβες πριν ξεκινήσουν τη σεξουαλική επαφή αλλά και σε όποια γυναίκα το θελήσει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Σύμφωνα με την ειδικό, η χορήγηση του εμβολίου ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού με αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον των συγκεκριμένων ιών. Με αυτό τον τρόπο, εξηγεί, το εμβόλιο εμποδίζει την ανάπτυξη προκαρκινωματωδών βλαβών που οφείλονται στον ιό HPV και κατ’επέκταση προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σημειώνεται ότι στην Αυστραλία η οποία είναι από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν τον εμβολισμό το 2005 όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα εμβόλια για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας , παρατηρήθηκε τεράστια μείωση στα ποσοστά δυσπλασίας και προκαρκινικών καταστάσεων.

Παράγοντες κινδύνου σύμφωνα με τον ΠΟΥ

  • Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας σε μικρή ηλικία. Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας σε μικρή ηλικία αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης με HPV.
  • Οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι. Η πιθανότητα μόλυνσης με HPV αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και συγκεκριμένα όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος μόλυνσης με HPV.
  • Το κάπνισμα. Το κάπνισμα έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Γυναίκες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από άλλη αιτία ή λόγω χρόνιας λήψης φαρμάκων και με λοίμωξη από HPV διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  • Άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (όπως η λοίμωξη από χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη και HIV/AIDS) αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από HPV.

Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν για τους δικαιούχους ΓεΣΥ μέσω των Προσωπικών Ιατρών και για τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ, μέσω των Κέντρων Προστασίας Μητρότητας και Κέντρων Εμβολιασμού Ενηλίκων.

Μία στις τρείς Κύπριες κάνει το Παπ τεστ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος του τράχηλου της μήτρας μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μέσω του τεστ Παπανικολάου από πολύ αρχικό στάδιο και να θεραπευτεί πλήρως.

Oπως εξηγεί η γιατρός, αν μια γυναίκα κάνει το εμβόλιο κατά του HPV και το τεστ Παπανικολάου τακτικά ενώ παράλληλα είναι μονογαμική, θεωρητικά δεν κινδυνεύει να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), τα ποσοστά προσέλευσης των γυναικών για τη διενέργεια του Test Παπανικολάου είναι χαμηλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, για τα τελευταία 2 χρόνια μόνο μια στις τρεΙς γυναίκες που εμπίπτουν στην ηλικιακή κατηγορία για διενέργεια του τεστ, το έπραξαν.

Συγκεκριμένα από τις 346,592 χιλ. δικαιούχες προχώρησαν στην εξέταση 132,828 χιλ. ποσοστό δηλαδή 38,32%.

Όπως ενημερώνει ο Οργανισμός, η συχνότητα προληπτικού ελέγχου ΠΑΠ Τεστ για γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή ιστορικό, έχει καθοριστεί όπως διενεργείται ανά δύο χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών, απόφαση που βασίστηκε στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα ή ιστορικό τα οποία δικαιολογούν επανάληψη του τεστ σε μικρότερο διάστημα (μικρότερο των 2 ετών), τότε ο έλεγχος αποζημιώνεται εξ’ ολοκλήρου από το ΓεΣΥ ανεξαρτήτως συχνότητας.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα