ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

5ο Συνέδριο Φαρμακοποιών: Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην μετα-Covid εποχή

26 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Η νέα πραγματικότητα στον ρόλο του φαρμακοποιού στη μετα-Covid εποχή παρουσιάστηκε χθες διαδικτυακά στο 5ο Συνέδριο Φαρμακοποιών, καθώς ο σύγχρονος Φαρμακοποιός καλείται σήμερα να προσφέρει ευρείας κλίμακας υπηρεσίες τόσο ως επιστήμονας, όσο και ως πάροχος υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Δρ. Χρίστος Πέτρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων και πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανέφερε ότι οι κοινωνικοί φαρμακοποιοί συμβάλλουν δυναμικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, συμβάλλουν κοινωνικά στην υγεία των ατόμων και των κοινοτήτων που εξυπηρετούν.

Σημείωσε επίσης ότι είναι αποδεκτό και από μελέτες ότι η συνεισφορά των φαρμακοποιών όταν τους δοθούν δυνατότητες να συνεισφέρουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα μέσω υπηρεσιών ή άλλων δραστηριοτήτων, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των ανισοτήτων αλλά και στη μείωση του  κόστους στην υγεία.

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πλούταρχος Γεωργιάδης ανέφερε ότι το φαρμακείο είναι σύμμαχος στην υγεία των πολιτών και αυτό αποτελεί το όνειρο του κάθε φαρμακοποιού.

«Ένα όνειρο προσφοράς από επιστημονικής πλευράς προς τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα πάνω στο οποίο στήνουμε όλοι τα φαρμακεία μας, όμως έχει και το εμπορικό κομμάτι που αποτελεί την επιβίωση του φαρμακείου αλλά και την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών», σημειώνει.

Πρόσθεσε ότι οι ανάγκες για εξυπηρέτηση συνεχώς αυξάνονται και εμφανίζονται προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο φαρμακοποιός και να είναι εκσυγχρονισμένος με τα δεδομένα που βρίσκει μπροστά του.

«Κάποτε τα φαρμακεία είχαν το 20% των ασθενών και τώρα μετά το ΓΕΣΥ θα έχουμε το 100%. Διαχειριζόμαστε φάρμακα μέσα από συστήματα επαλήθευσης ανθεκτικότητας και άριστα λογισμικά του συστήματος υγείας», συμπληρώνει.

Υπογράμμισε ότι μέσα στην πανδημία, ο φαρμακοποιός ήταν στις επάλξεις δίνοντας συμβουλές, εξυπηρετώντας για φάρμακα κάνοντας ακόμα και τον ψυχολόγο.

Ευθύνη επαλήθευσης ασφάλειας φαρμάκων

Σύμφωνα με τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντής (CEO) του ομίλου εταιρειών Remedica, Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου, «ο φαρμακοποιός εμπλέκεται σε μία σειρά καθηκόντων που περιλαμβάνει ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων, ενέργεια ρυθμιστικών μελετών και ασφάλειας, το marketing, διατήρηση ποιότητας παραγόμενων προϊόντων».

Επίσης, «είναι υπό την ευθύνη του φαρμακοποιού να επαληθεύσει ότι κατασκευασμένα προϊόντα πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές», αναφέρει.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αλληλοεπιδρούν συνεχώς με το κοινό. Ως εκ τούτου, απαιτείται να παροτρύνουν τους ανθρώπους να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας χωρίς συμβιβασμούς».

Ιστορική αναδρομή αλλαγής νομοθεσίας φαρμακοποιών 

Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Μετεγκριτικών Διαδικασιών και Κλινικών Δοκιμών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κκολός αναφέρθηκε στον περί φαρμακευτικής και δηλητηρίων νόμο, ο οποίος κληροδοτήθηκε στην κυπριακή δημοκρατία από τους Βρετανούς με την ίδρυση της το 1960.

Μερικά ιστορικά εξέλιξης της νομοθεσίας που σημείωσε αφορούσαν το 1962 όταν έγινε προσαρμογή του νόμου με τις δομές της κυπριακής δημοκρατίας, ενώ η επόμενη εξέλιξη αφορούσε το Συμβούλιο Φαρμακευτικής καθώς και διάφορες οργανωτικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, «το 2000, διασφαλίστηκε ότι μόνο εγγεγραμμένοι φαρμακοποιοί θα προμηθεύουν φάρμακα στο κοινό και καθορίστηκαν τα ωράρια λειτουργίας των φαρμακείων, ένα θέμα που είναι πολύ ζωντανό και σήμερα και καθορίστηκε επίσης το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων».α

Ακόμη, «το 2002 άρχισε η προσαρμογή με το κοινωνικό κεκτημένο. Έγιναν και άλλες τροποποιήσεις σχετικά με το κοινωνικό κεκτημένο τα επόμενα χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «το 2022 έγινε ακόμη μία προσαρμογή».

«Ένα άλλο ορόσημο έγινε το 2019 με την προσαρμογή στην εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας», είπε.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα ΟΑΥ για φαρμακεία

Αναφορικά με τη σχέση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΑΥ με τα φαρμακεία, ο Διευθυντής Πληροφορικής του ΟΑΥ Μάριος Τζιακούρης, σχολίασε ότι περιέχει υπηρεσίες εκτέλεσης συνταγών, ότι υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης επαναλαμβανόμενων συνταγών όπως και επιστροφές.

Ακόμη, επιτρέπεται η αντικατάσταση φαρμακευτικής αγωγής, δηλαδή για κάθε φάρμακο υπάρχουν ανταλλάξιμα και ο φαρμακοποιός έχει την ευχέρεια να συμβουλεύσει τον ασθενή αναφορικά με αυτό.

Επίσης, «υπάρχει η πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του ασθενή όπου οι φαρμακοποιοί μπορούν να βλέπουν τη φαρμακευτική αγωγή που έχει καταγραφεί στο σύστημα για τον ασθενή», αναφέρει, καθώς επίσης και η δυνατότητα προβολής των πληρωμών που λαμβάνουν από τον ΟΑΥ.

«Υπάρχει επίσης λειτουργία που αφορά τη λήψη ανακοινώσεων και ειδοποιήσεων από τον ΟΑΥ, η οποία μας επιτρέπει να επικοινωνούμε απευθείας με τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς και να τους ενημερώνουμε για ποια καινούργια φάρμακα έχουν εισαχθεί στους καταλόγους των φαρμάκων», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα