ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ: Όλο το φάσμα αγγειακών παρεμβάσεων στην αγγειοχειρουργική Κλινική ΓΝ Λευκωσίας

29 September 2023, 10:46

images

ΤΟΥ ΔΡ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΕΚΟΥ*

Η Αγγειοχειρουργική κλινική είναι μια πολύπλευρη ειδικότητα με μεγάλο φάσμα επεμβάσεων (χειρουργικών και ενδοαγγειακών), μεγάλο ποσοστό των οποίων αποτελούν επείγουσες επεμβάσεις. Είναι μια από τις λίγες ολοκληρωμένες και αυτόνομες ειδικότητες (προσφέρει πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και εφ’ ορού ζωής παρακολούθηση των ασθενών).

Αυξάνονται οι αγγειακές παθήσεις

Η Αγγειοχειρουργική αφορά αγγειακές παθήσεις η συχνότητα των οποίων αυξάνεται συνεχώς και οι οποίες έχουν σημαντικό και συχνά δραματικό κόστος για τους ασθενείς και την κοινωνία (γάγγραινες, ανευρύσματα, εγκεφαλικά, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, τραυματισμούς). Αποτελεί βασικό πυλώνα κάθε τριτοβάθμιου νοσοκομείου και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε δημόσιο σύστημα υγείας. Ως αναγνωρισμένη ειδικότητα, η Αγγειοχειρουργική υπάρχει επίσημα από την δεκαετία του 1990 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τον Ιούνιο του 2017 δημιουργήθηκε η Αγγειοχειρουργική Κλινική στα πλαίσια αναβάθμισης των Υπηρεσιών Υγείας.

Κάλυψη και αντιμετώπιση όλων των ειδικοτήτων

Παρέχει κάλυψη και αντιμετωπίζει επιπλοκές σχεδόν όλων των άλλων ειδικοτήτων (παθολογικών, χειρουργικών, ορθοπεδικών, νευροχειρουργικών, καρδιολογικών, νεφρολογικών, αιματολογικών, ογκολογικών, ουρολογικών, πνευμονολογικών, ρευματολογικών, γυναικολογικών, παιδιατρικών περιστατικών). Αφορούν αρτηριακές και φλεβικές θρομβώσεις, επιπλοκές χειρουργικών επεμβάσεων, επιπλοκές καθετηριασμών, και πολλές άλλες παθήσεις που φέρνουν καθημερινά τον Αγγειοχειρουργό σε επαφή με ασθενείς όλων των ειδικοτήτων και σε συνεργασία με όλο το ιατρικό προσωπικό.

Προς όφελος της κοινωνίας

Τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και οι κατευθυντήριες οδηγίες υποδεικνύουν ξεκάθαρα την ανάγκη ισχυρού αγγειοχειρουργικού τομέα προς όφελος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι:

1. Ο ασθενής πρέπει να έχει πρόσβαση σε αγγειοχειρουργό 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου.

2. Για την κάλυψη πληθυσμού του 1 εκατομμυρίου χρειάζονται πέραν των 5 αγγειοχειρουργών σε οργανωμένη κλινική του δημοσίου.

3. Για την κάλυψη πληθυσμού του 1 εκατομμυρίου χρειάζονται πέραν των 20 διαθέσιμων κλινών.

Ομαδική δουλειά

Η άσκηση της Αγγειοχειρουργικής αποτελεί επίπονη, κοπιαστική, πολύωρη και αφοσιωμένη εργασία που στηρίζεται πάνω απ’ όλα στην ομαδική δουλειά και στη εμπειρία που αποκτάται μέσα από συνεργασία των Αγγειοχειρουργών που αποτελούν την ομάδα.

Το προφίλ της Κλινικής

Η Αγγειοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ αποτελείται από τον Θάλαμο Νοσηλείας, το Τμήμα Ημερήσιας Φροντίδας (ΑΕΝΑ), το Αγγειολογικό Εργαστήριο, και το Τμήμα Καθετηριασμών στο οποίο διενεργούνται πληθώρα ενδοαγγειακών επεμβάσεων. Υποστηρίζεται πάντοτε από την Μονάδα Εντατικής θεραπείας για τα περιστατικά υψηλής βαρύτητας.

Όλο το φάσμα των αγγειακών παρεμβάσεων

Στην Κλινική πραγματοποιείται ολόκληρο το φάσμα των αγγειακών παρεμβάσεων με την διενέργεια πέραν των 700 εγχειρήσεων ετησίως, ανοικτών και ενδοαγγειακών με εμπειρία 30 ετών. Το δυναμικό της Κλινικής αποτελείται σήμερα από 5 ειδικούς και 3 ειδικευόμενους Αγγειοχειρουργούς. Επίσης, στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας καλύπτεται με τον πλέον αποτελεσματικό και επαρκή τρόπο όλο σχεδόν το φάσμα της αγγειοχειρουργικής ελαχιστοποιώντας την ανάγκη παραπομπών ασθενών σε ιατρικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Για πληροφορίες και ραντεβού με την Αγγειοχειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κλινικής ή να καλέσετε τηλεφωνικώς στο 22603550.

*Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΓΝ Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, MBBS, MSc, PHD, FEBVS.

Σχετικά Άρθρα