ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενδιάμεσες θεραπείες: Η χρυσή τομή για την οσφυαλγία και τον πόνο στις αρθρώσεις

07 Νοεμβρίου 2023, 13:23

images

Του Δρος Νίκου Γρανίτσα Ορθοπεδικού Χειρουργού Γονάτων και Ισχίων

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση, αποτελεί μία από τις συχνότερες ορθοπεδικές παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι ορθοπεδικοί. Μπορεί να εμφανιστεί ως ακούσια οξεία κατάσταση, όπου ο ασθενής πονά έντονα για μερικές μέρες, ή να εξελιχθεί σε χρόνιο πρόβλημα, ακόμα και να επανεμφανίζεται περιοδικά.

Συνήθως, η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο. Ωστόσο, εάν ο πόνος συνεχίζει να υφίσταται μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα 5-6 ημερών, τότε υπάρχουν οι ενδιάμεσες θεραπείες με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Οι θεραπείες αυτές ονομάζονται «ενδιάμεσες», γιατί βρίσκονται μεταξύ της απλής θεραπείας με φάρμακα από το στόμα και της χειρουργικής επέμβασης. Αποτελούν δηλαδή την ενδιάμεση λύση, που ίσως να αποδειχθεί και η χρυσή τομή για τις περισσότερες των περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα, ο ορθοπεδικός, με ειδική τεχνική, εισάγει φάρμακα τοπικά, στο σημείο της βλάβης, χωρίς την ανάγκη ακτινολογικών εξετάσεων. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι αντιφλεγμονώδη, με το πιο συνηθισμένο να είναι μία ειδική κορτιζόνη βραδείας αποδέσμευσης, η οποία δεν παρουσιάζει παρενέργειες.

Οι τοπικές εγχύσεις μπορούν να επαναληφθούν έως τρεις φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας, με κάθε έγχυση να απέχει περίπου 10 μέρες από την προηγούμενη, εφόσον παρατηρείται βελτίωση στην κατάσταση του ασθενούς. Η διαδικασία αυτή είναι συνηθισμένη για την ανακούφιση από τον πόνο σε πολλές αρθρώσεις, όπως γόνατο, ώμο, και ισχίο, ενώ δεν είναι τόσο διαδεδομένη για την περίπτωση της σπονδυλικής στήλης.

Εάν ο ασθενής δεν έχει απόλυτη ένδειξη για χειρουργείο, τα αποτελέσματα με τις τοπικές εγχύσεις είναι συχνά θεαματικά. Εκτός από τη σπονδυλική στήλη, σε όλες τις άλλες αρθρώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα και υαλουρονικό οξύ, προκειμένου να βελτιωθεί η κινητικότητα και να μειωθεί ο πόνος.

Επομένως, οι ενδιάμεσες θεραπείες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε ασθενείς με οσφυαλγία και πόνο στις αρθρώσεις, απομακρύνοντας την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συζητάμε πάντα τις επιλογές θεραπείας με τον ορθοπεδικό μας, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει να αποφασίσουμε το καλύτερο για την περίπτωσή μας.

Ο Δρ. Νίκος Α. Γρανίτσας είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός Γονάτων και Ισχίων. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πιστοποιημένος χειρουργός για AMIS & MyKNEE της MEDACTA. Το «έξυπνο γόνατο» αλλιώς MyKNEE της MEDACTA πραγματοποιείται αποκλειστικά στο American Medical Center, στη Λευκωσία.

Επικοινωνία: Δρ. Νίκος Γρανίτσας, Γεωργίου Γρίβα Διγενή 36 Β block, Γραφείο 103, Τ.Κ: 1066 | +35722552210 | +35797681518 E: ngranitsas@gmail.com 

Σχετικά Άρθρα