ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν έχω ιστορικό καρκίνου του μαστού, άρα δεν χρειάζεται να εξετάζομαι!

11 Ιουλίου 2023, 10:27

images

Δρ. Δημήτρης Σοφοκλέους 

Ειδικός Ακτινολόγος με εξειδίκευση στο μαστό

Στις μέρες μας, τα περιστατικά καρκίνου του μαστού που αφορούν γυναίκες με προδιάθεση είναι λιγότερα από το 10%.

Αυτό σημαίνει ότι από τις 2,3 εκατομμύρια διαγνώσεις καρκίνου του μαστού ετησίως, ανά το παγκόσμιο, μόνον 230,000 περιστατικά αφορούν γυναίκες με προδιάθεση, ενώ το υπόλοιπο 90% (2,070,000 περιστατικά) αφορά γυναίκες χωρίς καμία προδιάθεση.

Αυτό συνεπάγεται, ότι και στην Κύπρο, με περίπου 700 νέα περιστατικά ετησίως, λιγότερα από 70 έχουν προδιάθεση και πέραν των 630 είναι τυχαία περιστατικά, χωρίς καμία προδιάθεση.

Επομένως η άποψη, ότι αφού δεν έχω ιστορικό καρκίνου του μαστού, δεν χρειάζεται να εξετάζομαι, όχι μόνο καταρρίπτεται από τα επιστημονικά στοιχεία, αλλά θέτει σε σοβαρό κίνδυνο χιλιάδες γυναίκες, οι οποίες όταν ανακαλύψουν ότι νοσούν, ο καρκίνος είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Δυστυχώς, οι λανθασμένες αυτές πληροφορίες, οι οποίες πολλές φορές τείνουν να γίνονται και κατευθυντήριες οδηγίες, στοιχίζουν ζωές. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Γι’ αυτό και αποτελεί έγκλημα να συνεχίζουμε να λέμε στις γυναίκες, πως εάν δεν έχουν ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια, τότε δεν χρειάζεται να εξετάζονται.  

Ασχολούμαι με τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, για περισσότερο από μία δεκαετία και δυστυχώς βλέπω τα ίδια λάθη να επαναλαμβάνονται.  Το θεωρώ ευθύνη μου να ενημερώνω σωστά τις γυναίκες και να τις καθησυχάζω, εξηγώντας τους ότι ο καρκίνος του μαστού είναι σχεδόν πάντα ιάσιμος, εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Και αφού έχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεση τους, τότε οι ίδιες να μπορούν να αποφασίσουν, εάν θέλουν ή όχι να προβούν σε οποιαδήποτε εξέταση μαστού. 

Δεν λέω ότι οι γυναίκες πρέπει να εξετάζονται, εάν αυτές δεν το επιθυμούν. Αυτό όμως που κατακρίνω και θεωρώ εγκληματικό, είναι οι ίδιοι οι γιατροί να λένε στις γυναίκες, πως δεν χρειάζεται να εξετάζονται από νεαρή ηλικία τουλάχιστον, εάν δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Ποιος όμως φέρει την ευθύνη και ποιος θα πληρώσει το τίμημα, όταν μια γυναίκα την οποίαν συμβούλευσαν πως δεν χρειαζόταν να εξεταστεί, διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, σε προχωρημένο στάδιο;

Ο καρκίνος μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε γυναίκα, σχεδόν κάθε ηλικίας και η απουσία του οικογενειακού ιστορικού δεν αποτελεί εγγύηση, ότι η ίδια δεν θα νοσήσει.

Αυτό που έχω τονίσει πολλές φορές και θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω είναι πως ο καρκίνος του μαστού, όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι σχεδόν πάντα ιάσιμος. Γι’ αυτό λοιπόν, το μόνο άτομο που μπορεί να αποφασίσει εάν θέλει ή όχι να εξετάζεται σωστά και τακτικά είναι η ίδια η γυναίκα.    

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!

Δρ Δημήτρης Σοφοκλέους

*Ο Δρ Δημήτρης Σοφοκλέους είναι Ειδικός Ακτινολόγος με εξειδίκευση στην Απεικόνιση και τη Διάγνωση Μαστού. Από το 2019 βρίσκεται στο Αμερικανικό Κέντρο Μαστού του American Medical Center, το πρώτο ιδιωτικό Κέντρο Μαστού στην Κύπρο το οποίο είναι πλήρες μέλος του “Breast Centers Network”, του Διεθνούς Δικτύου Κλινικών που εξειδικεύονται αποκλειστικά στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Πληροφορίες: Τ: 99 552 818 | 22 476 817 E: drdiso@amc.com.cy | W: www.drdiso.cy

Σχετικά Άρθρα