ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποσυμφόρηση στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας έφερε το Fast Track

05 September 2023, 10:29

images

ΤΟΥ ΔΡ. ΣΑΒΒΑΚΗ ΣΑΒΒΑ*

Το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) αποτελεί την εμπροσθοφυλακή του Νοσοκομείου αλλά και ολόκληρου του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) αφού στην παρούσα φάση είναι το μοναδικό τμήμα επειγόντων και ατυχημάτων περιστατικών εντός Λευκωσίας, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΓΕΣΥ.

Με στόχο την καλύτερη λειτουργία και την αποσυμφόρηση του τμήματος, ο ΟΚΥπΥ προχώρησε από τον Ιούνιο 2023, στην εφαρμογή του θεσμού Fast Track, δηλαδή τη διεκπεραίωση των περιστατικών κατηγορίας 4-5 (περιστατικά ελαφράς βαρύτητας) από ιατρό του τμήματος. Στην αποσυμφόρηση του ΤΑΕΠ συνέβαλε και η δημιουργία του ΤΑΕΠ Παίδων, θεσμός ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τον Φεβρουάριο 2023.

Εξυπηρέτηση χιλιάδων ασθενών ετησίως

Το τμήμα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες για θέματα επείγουσας φύσεως, εξυπηρετώντας περίπου 65.000 με 70.000 ασθενείς ετησίως. Στο τμήμα υπηρετούν 18 Ιατροί εκ των οποίων και ο προϊστάμενος του τμήματος Δρ. Σάββας Σάββα με την εξής σύνθεση: 5 Ιατροί με ειδικότητα στην Παθολογία, 3 Ιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, 4 Ιατροί με ειδικότητα στη Χειρουργική, 3 Ιατροί με ειδικότητα στην Ορθοπεδική και 3 Γενικοί Ιατροί. Επίσης το τμήμα στελεχώνεται από 69 Νοσηλευτές και υποστηρίζεται από παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό.

Συνεχής εκπαίδευση και παρακολούθηση μετεκπαιδευτικών μαθημάτων

Οι επαγγελματίες υγείας του τμήματος, παρακολουθούν μετεκπαιδευτικά μαθήματα και συγκεκριμένα το ALS Advance Life Support και το ATLS Advance Trauma Life Support, έχοντας καταφέρει στην συντριπτική τους πλειοψηφία να αποκτήσουν τα δυο αυτά διπλώματα. Επιπρόσθετα, το προσωπικό εκπαιδεύεται συνεχώς σε θέματα διαλογής των ασθενών, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα όσοι αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.  

ΤΑΕΠ Παίδων

Από τον Φεβρουάριο 2023 ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΑΕΠ Παίδων, το οποίο στην παρούσα φάση στελεχώνεται από 7 Ιατρούς με ειδικότητα στην Παιδιατρική, και έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πέραν των 4.000 παιδιών.

Λειτουργία Κέντρου Τραύματος

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΑΕΠ, υποστηρίζει και το Κέντρο Τραύματος του ΓΝ Λευκωσίας, το οποίο λειτούργησε στις αρχές του τρέχοντος έτους.  Η λειτουργία της ομάδας τραύματος, η οποία αποτελεί και την μοναδική στην Κύπρο, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση τραυματιών με πολύ θετικά αποτελέσματα στη βάση πρωτοκόλλων και διαδικασιών.

Κλίνες και Εξοπλισμός

Το ΤΑΕΠ διαθέτει συνολικά 21 κλίνες εκ των οποίων οι 3 είναι ειδικά διαρρυθμισμένες και διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για αντιμετώπιση βαρύτατων περιστατικών. Τα περιστατικά που χειρίζεται το τμήμα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα που στην πλειοψηφία τους είναι τραύματα, καρδιολογικά περιστατικά, πνευμονολογικά περιστατικά, λοιμώξεις και παιδιατρικά περιστατικά.

Συνεργασία με ειδικούς και άλλα τμήματα

Το τμήμα, το οποίο λειτουργεί εντός του Νοσοκομείου, συνεργάζεται με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως επίσης και με τα εργαστήρια και τα απεικονιστικά τμήματα του Νοσοκομείου. Παρά την αυξημένη πίεση που αντιμετωπίζει καθημερινά, το προσωπικό του τμήματος προσπαθεί πάντοτε να παρέχει τάχιστη και βέλτιστη αντιμετώπιση των περιστατικών που καταφθάνουν στο τμήμα, στοχεύοντας στη διαφύλαξη της υγείας όλων των πολιτών αδιακρίτως.

Για πληροφορίες για τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα.

 *Παθολόγος, Προϊστάμενος ΤΑΕΠ Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ΟΚΥπΥ

Σχετικά Άρθρα