ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουν τρόπο να τρώμε... ανοησίες χωρίς να κάνουμε κακό στην υγεία μας

12 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Eρευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, δημιούργησαν ένα μικρομοριακό φάρμακο, το οποίο εμποδίζει την αύξηση του σωματικού βάρους και προστατεύει το ήπαρ. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports δημιουργεί ελπίδες για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της ανθυγιεινής διατροφής και της πρόσληψης βάρους.

«Όταν χορηγήσαμε αυτό το φάρμακο στα ποντίκια για μικρό χρονικό διάστημα, ξεκίνησαν να χάνουν βάρος. Φαίνεται, λοιπόν, πως όλα είναι δυνατά», αναφέρει σχετικά ο Madesh Muniswamy, Ph.D., καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Joe R. and Teresa Lozano Long School of Medicine του Κέντρου Επιστημών Υγείας.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν πρώτα το ρόλο του μαγνησίου στο μεταβολισμό, δηλαδή τη διαδικασία παραγωγής και χρήσης ενέργειας στα κύτταρά μας. Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μέταλλο που παίζει πολλούς και διαφορετικούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα, όπως στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην αρτηριακή πίεση και στην υγεία των οστών. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι το υπερβολικό μαγνήσιο επιβραδύνει την παραγωγή ενέργειας στις κυτταρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, που ονομάζονται μιτοχόνδρια.

Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Travis R. Madaris, διδακτορικός φοιτητής που συμμετείχε στη μελέτη, εξηγεί ότι το πολύ μαγνήσιο φρενάρει την παραγωγή ενέργειας, προκαλώντας την επιβράδυνσή της. Έτσι, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι διαγράφοντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται MRS2, το οποίο προάγει τη μεταφορά μαγνησίου στα μιτοχόνδρια, μπορούσαν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό της ζάχαρης και του λίπους σε αυτά τα κυτταρικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ποντίκια να μείνουν υγιή και αδύνατα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ποντίκια αυτής της μελέτης, χρησίμευσαν ως μοντέλο για το μακροχρόνιο διατροφικό στρες που προκαλείται από μια διατροφή δυτικού τύπου, δηλαδή πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λίπος. Αυτό το είδος διατροφής, που περιλαμβάνει πρόχειρο φαγητό αλλά και συσκευασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, ντόνατς και κρουασάν, είναι γνωστό ότι οδηγεί σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά προβλήματα. Μειώνοντας το μιτοχονδριακό μαγνήσιο, οι ερευνητές κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτού του διατροφικού στρες.Σχετικά Άρθρα