ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όσοι έχουν κληρονομικότητα για γλαύκωμα, καλό είναι να αποφεύγουν την καφεΐνη

14 Ιουνίου 2021, 10:00

images

Έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής Icahn του Νοσοκομείου Mount Sinai, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Opthalmology, είναι η πρώτη που δείχνει μια διατροφική-γενετική αλληλεπίδραση της καφεΐνης με το γλαύκωμα. 

«Έχουμε ήδη δημοσιεύσει εργασίες που υποδεικνύουν ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο "γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας" σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Στην παρούσα μελέτη δείχνουμε ότι η αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην υψηλή πρόσληψη καφεΐνης και το γλαύκωμα ήταν εμφανής μόνο ανάμεσα σε εκείνους με υψηλότερη βαθμολογία γενετικού κινδύνου για αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Louis R. Pasquale, αναπληρωτής διευθυντής Οφθαλμολογικής Έρευνας για το Σύστημα Υγεία τους Νοσοκομείου Mount Sinai.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε στοιχεία παραπάνω από 120.000 συμμετεχόντων ηλικίας 39 έως 73 ετών από τη βρετανική Βιοτράπεζα, στα οποία περιλαμβάνονταν και δείγματα DNA. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια διατροφής που επικεντρώνονταν στον αριθμό των καφεϊνούχων ροφημάτων και τροφίμων που κατανάλωναν ημερησίως. Απάντησαν, επίσης στο ερώτημα αν έπασχαν από γλαύκωμα ή αν είχαν σχετικό οικογενειακό ιστορικό. Τρία χρόνια αργότερα -κατά τη διάρκεια της μελέτης- υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ενδοφθάλμιας πίεσης ενώ τους έγιναν και μετρήσεις της όρασής τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν πρώτα τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη καφεΐνης, την ενδοφθάλμια πίεση και το γλαύκωμα. Στη συνέχεια αξιολόγησαν αν η προσαρμογή σε γενετικά δεδομένα τροποποιούσε τις σχέσεις αυτές, έβαλαν σε κάθε συμμετέχοντα μια βαθμολογία γενετικού κινδύνου για ενδοφθάλμια πίεση και πραγματοποίησαν αναλύσεις αλληλεπίδρασης.

Όπως διαπίστωσαν, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο για υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση ή γλαύκωμα γενικά, όμως ανάμεσα στους συμμετέχοντες με την ισχυρότερη γενετική προδιάθεση για αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης σχετιζόταν με υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση και υψηλότερη επικράτηση του γλαυκώματος. 

Συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης καθημερινά -περισσότερα από 480 ml που αντιστοιχούν σε περίπου τέσσερις κούπες καφέ– είχαν κατά 0,35 mmHg υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση. Επιπλέον, όσοι ανήκαν στην κατηγορία της υψηλότερης βαθμολογίας γενετικού κινδύνου και κατανάλωναν περισσότερα από 321 ml καφεΐνης ημερησίως -σχεδόν τρεις καφέδες- είχαν 3,9 φορές υψηλότερη επικράτηση του γλαυκώματος όταν συγκρίνονταν με εκείνους που έπιναν λίγο ή καθόλου καφέ.

Να σημειώσουμε ότι το γλαύκωμα είναι πάθηση του οφθαλμού που προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται ως μη αναστρέψιμη οφθαλμική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απόλυτη τύφλωση, στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το γλαύκωμα οφείλεται συνήθως στην υψηλή πίεση των υγρών στο εσωτερικό του οφθαλμού. Η πίεση αυτή -που ονομάζεται ενδοφθάλμια πίεση- αυξάνει τον κίνδυνο προοδευτικής καταστροφής του οπτικού νεύρου, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.


Σχετικά Άρθρα