ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ύπνος: Το κλειδί στην καλύτερη ανάπτυξη των παιδιών

13 Μαρτίου 2022, 06:00

images

Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν αφορά μόνο τις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση, αλλά και την ποιότητα και επάρκεια του ύπνου, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπτώσεις όπως έλλειψη παραγωγικότητας, συγκέντρωσης, καθώς και εμφάνιση διάφορων προβλημάτων υγείας.

Ειδικότερα στα παιδιά ο ύπνος συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη τους σωματικά και ψυχικά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι ίδιοι οι γονείς να δίνουν μία πιο θετική προσέγγιση του ύπνου στα παιδιά ούτως ώστε να συμμορφώνονται στις σωστές ώρες ύπνου και να καταλάβουν ότι ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός όσο και το παιχνίδι.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Ronald McDonald House Charities® (RMHC®), μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του ύπνου στα παιδιά είναι τα εξής:

Ο ύπνος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του σώματος τους και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επομένως ένας τρόπος με τον οποίο οι γονείς μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά περισσότερο ύπνο, είναι η σταθερότητα στο χρονοδιάγραμμα που κοιμούνται. Για παράδειγμα, καλό είναι τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς κάθε βράδυ και να ξεκουράζονται έστω και λίγο τα μεσημέρια.

Οι καλές συνήθειες ύπνου συμβάλλουν στην υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών και τα βοηθούν να παραμένουν δραστήρια και να απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο την υπόλοιπη μέρα τους.

Ακόμη ένα σημαντικό όφελος του ύπνου είναι η αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών που φέρνει ως επακόλουθο καλύτερες μαθησιακές δεξιότητες.

Όσο πιο ξεκούραστα είναι τα παιδιά, τόσο πιο καλές επιδόσεις θα έχουν στο σχολείο μαθαίνοντας καινούργια πράγματα.

Ο επαρκής ύπνος συμβάλλει ακόμη στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, το ανθρώπινο σώμα εκκρίνει τη λεπτίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη και σηματοδοτεί στον εγκέφαλο το αίσθημα κορεσμού – ότι το σώμα έχει δηλαδή καταναλώσει ήδη όση τροφή χρειάζεται.

Αντίθετα, όταν κοιμόμαστε λιγότερες ώρες, ο οργανισμός μας εκκρίνει τη γκρελίνη, η οποία ενεργοποιεί τον μηχανισμό της πείνας και αναγκάζει το σώμα να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Συχνά, επίσης, στις νυχτερινές λιγούρες προτιμούμε έτοιμες, λιπαρές τροφές χαμηλής θρεπτικής αξίας, πλούσιες σε θερμίδες.

Συνεπώς, το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται ακόμη πιο έντονα στα παιδιά επηρεάζοντας το βάρος τους και ως αποτέλεσμα, την υγεία τους. Από την άλλη, οι καλές συνήθειες ύπνου μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διασφαλίζοντας καλή υγεία και ευεξία.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του καλού ύπνου είναι ότι συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Έχει αποδειχτεί ότι οι ανεπαρκείς συνήθειες ύπνου επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό των παιδιών με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ορισμένες φορές παιδικό διαβήτη, που φθείρει σε βάθος χρόνου τα αιμοφόρα αγγεία, απορρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση. Οι απότομες πάλι εναλλαγές στην αρτηριακή πίεση προκαλούν συχνά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια για την καλύτερη ποιότητα ζωής και ανάπτυξης των παιδιών και όχι μόνο ένα μέσο ξεκούρασης.

Σχετικά Άρθρα