ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ύπνος και υγεία της καρδιάς είναι αλληλένδετα

29 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Όσο πιο ακανόνιστη είναι η διάρκεια του ύπνου, τόσο μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου λόγω διαταραχής του βιολογικού ρολογιού που επηρεάζει τον μεταβολισμό. Αυτό αναφέρει νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας του Ύπνου, Τιάνι Χουάνγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και συναδέλφων του από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, μελέτησαν επί μία 5ετία περί τους 2.000 ανθρώπους 45 έως 84 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης και κλήθηκαν να φορέσουν στον καρπό τους ειδική συσκευή καταγραφής του ύπνου τους. Στη διάρκεια της έρευνας 111 άτομα έπαθαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν τον πιο ακανόνιστο ύπνο, είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα για εμφάνιση κάποιου καρδιαγγειακού προβλήματος. Όσοι είχαν το πιο κανονικό πρόγραμμα ύπνου (απόκλιση έως μιας ώρας από βράδυ σε βράδυ), κινδύνευαν λιγότερο. Η ίδια διαφορά κινδύνου υπήρχε και όσον αφορά την απόκλιση της ώρας που έπεφτε κανείς στο κρεβάτι για να κοιμηθεί: Έτσι, όσοι διέφεραν κατά τουλάχιστον 90 λεπτά από βράδυ σε βράδυ, κινδύνευαν περισσότερο από όσους διέφεραν το πολύ 30 λεπτά.

«Συνήθως όταν μιλάμε για τον ύπνο, τείνουμε να εστιάζουμε στη διάρκειά του, στο πόσες ώρες κοιμάται κανείς τα βράδια και όχι στο πόσο ακανόνιστος είναι ο ύπνος του, σε πόσο άτακτες ώρες πέφτει στο κρεβάτι και πόσο διαφέρει η διάρκεια του ύπνου του από το ένα βράδυ στο άλλο. Η μελέτη μας δείχνει ότι υγιεινός ύπνος δεν είναι μόνο ο επαρκής ύπνος, αλλά και αυτός που δεν είναι ακανόνιστος», δήλωσε ο Δρ Χουάνγκ.

Μια άλλη αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής τη Δρ Νουρ Μακαρέμ του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η οποία έγινε σε 1.920 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 69 έτη, επιβεβαιώνει ότι αν συνδυάζονται και τα τρία – επαρκής ύπνος, ποιοτικός ύπνος και σε κανονικά διαστήματα- τότε μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αυτό μάλιστα φάνηκε ότι βοηθά, ιδίως τις γυναίκες, στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους καθώς όσες πάνε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, χάνουν πιο εύκολα κιλά.


Σχετικά Άρθρα