ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά τόσα αντιβιοτικά;

04 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open αναφέρει ότι περίπου 74 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν σε «ακατάλληλα συνταγογραφούμενα» αντιβιοτικά σε παιδιά στις ΗΠΑ εκτός νοσοκομείου το 2017. Ως ακατάλληλες συνταγές ορίστηκαν αυτές που δεν συνιστώνται από τις κατευθυντήριες οδηγίες. Σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 2,8 εκατομμύρια παιδιά μεταξύ 1ης Απριλίου 2016 και 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Ανέφεραν μάλιστα ότι συνολικά το 31% έως 36% αυτών των παιδιών έλαβε ακατάλληλα αντιβιοτικά για βακτηριακές λοιμώξεις και το 4% έως 70% τα έλαβαν για ιογενείς λοιμώξεις. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η ακατάλληλη χορήγηση αντιβιοτικών στα παιδιά μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την οικογένεια, αλλά και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εν γένει.

Για παράδειγμα, ανέφεραν ότι υπήρχαν υψηλότερα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης εντός 30 ημερών μετά τη συνταγή για όσους έλαβαν αντιβιοτικά. Το κόστος υγειονομικής περίθαλψης ανά παιδί, δήλωσαν οι ερευνητές, κυμαινόταν από 21 έως 56 δολάρια για βακτηριακές λοιμώξεις και περίπου 96 δολάρια για ιογενείς λοιμώξεις.

Οι εθνικές εκτιμήσεις ετήσιων δαπανών ήταν οι υψηλότερες για τη χρόνια λοίμωξη της ωτίτιδας (25 εκατομμύρια δολάρια), τη φαρυγγίτιδα (21 εκατομμύρια δολάρια) και την ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (19 εκατομμύρια δολάρια).

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν συνέπειες σε ατομικό και εθνικό επίπεδο της ακατάλληλης συνταγογράφησης αντιβιοτικών και υποστηρίζουν περαιτέρω την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης αντιβιοτικών εξωτερικών ασθενών», έγραψαν οι ερευνητές.

Αν και τα δεδομένα που μελετήθηκαν ήταν μεταξύ των ετών 2016 και 2018, οι ειδικοί λένε ότι η ανησυχία για ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών στα παιδιά εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και σήμερα.

Ο Δρ Daniel Ganjian, παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John's στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια είπε ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το να πιέζουν το γιατρό του παιδιού τους να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά επιβαρύνει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης χωρίς να ωφελεί τον ασθενή, κάτι που είναι ένας από τους λόγους για το αυξανόμενο κόστος της ασφάλισης υγείας.

Οι ειδικοί, επομένως, συμβουλεύουν τους γονείς να:

-Αποφεύγουν να ζητούν αντιβιοτικά από μόνοι τους.

-Γνωρίζουν πότε είναι απαραίτητα τα αντιβιοτικά.

-Κάνουν ερωτήσεις στον παιδίατρο χωρίς φόβο και να ζητούν δεύτερη γνώμη, εάν θεωρούν περιττή τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών.





Σχετικά Άρθρα