ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεχάσαμε τις ιώσεις του φθινοπώρου - Αλλά αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν

11 September 2021, 09:00

images

Oι περισσότερες από τις λοιμώξεις που προκαλούνται από εποχικές ιώσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «κοινό κρυολόγημα» και αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό (και όχι το κατώτερο που είναι οι πνεύμονες). Οφείλονται σε ιούς που ο οργανισμός ξεπερνάει εύκολα αφού μάς προκαλέσουν συνάχι, χαμηλό πυρετό και λίγο βήχα. Σπάνια όμως παρουσιάζουν επιπλοκές ενώ είναι άκρως μεταδοτικές. 

Η μετάδοση όλων αυτών των ιών γίνεται με την ομιλία, τον βήχα, τη χειραψία αλλά και μολυσμένα αντικείμενα που θα αγγίξουμε και μετά θα φέρουμε τα χέρια στο πρόσωπό μας. Σοβαρές είναι οι λοιμώξεις όταν προσβάλλουν το κατώτερο αναπνευστικό προκαλώντας πνευμονία, η οποία αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα αίτια νοσηρότητας παγκοσμίως. Πριν, δε, την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες αιτίες θνητότητας. Ακόμα και σήμερα, σύμφωνα με τα στατιστικά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αποτελεί την 1η αιτία νοσηρότητας και την 6η κατά σειρά αιτία θνητότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Για τους ιούς της γρίπης δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ετήσιο εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και οι ηλικιωμένοι. Επίσης εκτός από το αντιγριπικό εμβόλιο τα ηλικιωμένα άτομα δεν πρέπει να ξεχνούν και το αντιπνευμονιοκοκκικό το οποίο ανάλογα με ποιο σκεύασμα χρησιμοποίησε ο γιατρός τους πρέπει να γίνεται ανά 5ετία ή άπαξ.

Πάντως αυτό που έχει τους δύο προηγούμενους χειμώνες, είναι ότι η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών μαζί με τα lockdowns που ίσχυσαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχουν μειώσει δραματικά τα κρούσματα γρίπης.


Σχετικά Άρθρα