ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ¼ των Αμερικανών εκτίθεται σε επικίνδυνα μολυσμένο αέρα

24 Απριλίου 2023, 10:00

images

Περίπου 1 στους 4 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες – περισσότεροι από 119 εκατομμύρια κάτοικοι – εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση που μπορεί να βλάψει την υγεία τους και να συντομεύσει τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμονολόγων. Οι έγχρωμοι κάτοικοι πλήττονται δυσανάλογα, όπως και οι κάτοικοι των δυτικών Πολιτειών.

Για να καταγράψουν τα επίπεδα ρύπανσης σε επίπεδο κομητείας, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Σύστημα Ποιότητας Αέρα της EPA (Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ), μια συλλογή δεδομένων για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα από περισσότερες από 10.000 οθόνες. Μελέτησαν τη μέση ωριαία συγκέντρωση όζοντος και τη μέση 24ωρη συγκέντρωση σωματιδιακής ρύπανσης για το 2019-21 σε κάθε τοποθεσία παρακολούθησης και συνυπολογίστηκαν σε πληροφορίες ρύπανσης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους από την EPA.

Υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς. Γενικά, 17,6 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι ανέπνεαν ανθυγιεινό αέρα σε σχέση με την περσινή έκθεση, κυρίως λόγω της πτώσης των επιπέδων του όζοντος σε ορισμένες περιοχές.

Η ρύπανση από το όζον είναι το κύριο συστατικό της αιθαλομίχλης. Προέρχεται από αυτοκίνητα, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και διυλιστήρια. Η έκθεση στο όζον μπορεί να επιδεινώσει αμέσως τα συμπτώματα του άσθματος και τα άτομα με μακροχρόνια έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα, αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές ασθένειες σε σχέση με εκείνους που ζουν με καθαρότερο αέρα.

Περίπου 25% περισσότερες κομητείες έλαβαν βαθμό Α στην έκθεση για χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης από το όζον. Μέρος αυτής της βελτίωσης μπορεί να αποδοθεί στο Νόμο για τον Καθαρό Αέρα, σύμφωνα με την Katherine Pruitt, συγγραφέα της έκθεσης και την εθνική ανώτερη διευθύντρια πολιτικής της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων.

Οι έλεγχοι των εκπομπών έχουν βοηθήσει, είπε, όπως και η συνεχιζόμενη απομάκρυνση της χώρας από την εξάρτησή της από τον άνθρακα για τις ενεργειακές της ανάγκες. Ακόμα και κάτι απλό, όπως η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι έχει παίξει ρόλο.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δημιουργήσει μια καλή, ισχυρή λίστα με πράγματα που θα βοηθήσουν στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη και την προστασία του κλίματος», είπε η Pruitt. «Κινούνται κάπως αργά, όμως. Θα θέλαμε λοιπόν να αυξήσουν το ρυθμό».



Σχετικά Άρθρα