ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πρώτο συνθετικό ανθρώπινο έμβρυο εγείρει ηθικά ζητήματα

16 Ιουνίου 2023, 07:00

images

Επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα - χωρίς ωάρια ή σπέρμα - προκαλώντας σοβαρά ηθικά ερωτήματα. Τα συνθετικά έμβρυα - ηλικίας μόλις ημερών ή εβδομάδων - θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να μελετήσουν τα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης και να εξηγήσουν την απώλεια εγκυμοσύνης, αναφέρει το BBC. Ο καθηγητής James Briscoe, από το Ινστιτούτο Francis Crick, δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να «προχωρήσει προσεκτικά, προσεκτικά και με διαφάνεια», ώστε όλο αυτό να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Η ανάπτυξη ανθρώπινων συνθετικών εμβρύων ανακοινώθηκε στην ετήσια συνάντηση της International Society for Stem Cell Research. Τα συνθετικά έμβρυα είναι επίσης γνωστά ως «μοντέλα εμβρύων», καθώς μοιάζουν με έμβρυα, για σκοπούς έρευνας, αντί να είναι πανομοιότυπα με αυτά. Η εργασία προέρχεται από τα εργαστήρια της καθηγήτριας Magdalena Zernicka-Goetz, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί και είναι διαθέσιμες για επιστημονικό έλεγχο, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μην είναι σε θέση να σχολιάσουν τη σημασία των εκθέσεων. Ωστόσο, το βασικό ζήτημα είναι ότι τα συνθετικά έμβρυα προέρχονται από βλαστοκύτταρα και όχι από σύντηξη ωαρίου και σπέρματος.

Νομικοί και ηθικοί εμπειρογνώμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο καταρτίζουν ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για το πώς πρέπει να προχωρήσουν. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα συνθετικά έμβρυα θα βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση των πρώτων σταδίων της ανθρώπινης ζωής.

Ο καθηγητής Roger Sturmey, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε λίγα για αυτό το βήμα στην ανθρώπινη ανάπτυξη, αλλά είναι μια εποχή όπου υπάρχουν πολλές αποβολές.. Έτσι τα μοντέλα που μπορούν να μας επιτρέψουν να μελετήσουμε αυτήν την περίοδο μάς χρειάζονται επειγόντως για να βοηθήσουν στην κατανόηση της υπογονιμότητας και της πρώιμης απώλειας εγκυμοσύνης».




Σχετικά Άρθρα