ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το εγκεφαλικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 80%

05 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Κάθε χρόνο, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, παθαίνουν εγκεφαλικό. Από αυτόν τον αριθμό, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου οι μισοί, θα ζήσουν με μόνιμη ή χρόνια αναπηρία, όπως παράλυση στη μία πλευρά του σώματος, δυσκολίες επικοινωνίας ή απώλεια μνήμης. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν επίσης ότι το εγκεφαλικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για ασθένειες, όπως προβλήματα όρασης, κατάθλιψη, κούραση, δυσκολία στην κατάποση, καρκίνο και άνοια. Τώρα, νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικού Εγκεφαλικού της Αμερικανικής Ένωσης 2024, αναφέρει ότι το εγκεφαλικό αύξησε τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου κατά 80%, ακόμη και αν συνυπολογιστούν άλλοι παράγοντες κινδύνου άνοιας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος άνοιας ήταν 3 φορές υψηλότερος τον πρώτο χρόνο μετά από ένα εγκεφαλικό. Αυτός ο κίνδυνος μειώθηκε σε κίνδυνο κατά 1,5 φορά μεγαλύτερο, 5 χρόνια μετά από ένα εγκεφαλικό, και παρέμεινε αυξημένος 20 χρόνια αργότερα.

Γι' αυτήν τη μελέτη, ο Δρ. Raed Joundi, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο του Καναδά, ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του πληθυσμού, ένα ινστιτούτο του Πανεπιστημίου McMaster και του Hamilton Health Sciences, επικουρικός επιστήμονας στο ICES και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, και η ομάδα του, ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 15 εκατομμύρια ανθρώπους στο Οντάριο μέσω ιατρικών βάσεων δεδομένων. Περίπου 181.000 άνθρωποι ταυτοποιήθηκαν ότι είχαν είτε ισχαιμικό εγκεφαλικό (εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από θρόμβο στις αρτηρίες γύρω από τον εγκέφαλο) είτε ενδοεγκεφαλική αιμορραγία (διάρρηξη αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο) που επέζησαν χωρίς άνοια για τουλάχιστον 90 ημέρες.

Οι συμμετέχοντες σε εγκεφαλικά επεισόδια κατηγοριοποιήθηκαν σε 2 διαφορετικές ομάδες ελέγχου - μία από άτομα του γενικού πληθυσμού που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο και μια άλλη ομάδα ατόμων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή αλλά όχι εγκεφαλικό.

Μετά από ανάλυση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος άνοιας ήταν 80% υψηλότερος σε άτομα που έπαθαν εγκεφαλικό , σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου χωρίς έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ο κίνδυνος για άνοια ήταν σχεδόν 80% υψηλότερος σε άτομα που έπαθαν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που υπέστη καρδιακή προσβολή, αλλά όχι εγκεφαλικό.

«Καταφέραμε να δείξουμε ότι ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας, παρέμεινε ακόμη και μετά την αντιστοίχιση με ομάδες ελέγχου (σύγκρισης) με την ίδια ηλικία, το φύλο, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της γειτονιάς και τους παράγοντες αγγειακού κινδύνου.

Καθώς το εγκεφαλικό προκαλεί έναν άμεσο τραυματισμό στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου, αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι εντελώς απροσδόκητο, αλλά σημαντικό να επιβεβαιωθεί μέσω αυτής της μεγάλης και ισχυρής ανάλυσης», κατέληξε ο Δρ Joundi.

Σχετικά Άρθρα