ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ανοιχτό παράθυρο δεν γλιτώνει τα παιδιά από το παθητικό κάπνισμα

20 Νοεμβρίου 2023, 16:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Tobacco Control, αποκαλύπτει ότι ακόμη και με ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου, το κάπνισμα των ενηλίκων, βλάπτει σοβαρά τα παιδιά και τους εφήβους που συνταξιδεύουν μαζί τους. 

Τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης ανατρέπουν την αντίληψη ότι όταν αφήνουμε ανοιχτό το παράθυρο του αυτοκινήτου (ή του δωματίου), η ροή του αέρα καθαρίσει την ατμόσφαιρα από τις καρκινογόνες ουσίες που εκλύονται από την καύση του καπνού και του χαρτιού...

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν που πραγματοποίησαν τη μελέτη, μέτρησαν τα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στο χώρο του καθίσματος πίσω από τον συνοδηγό σε 14 αυτοκίνητα καπνιστών και 3 αυτοκίνητα μη καπνιστών. Οι δοκιμές διήρκεσαν από 5 έως 70 λεπτά, με μέσο όρο οδήγησης 27 λεπτά. Από τις 83 διαδρομές που έγιναν, οι 34 αφορούσαν διαδρομές με αυτοκίνητα μη καπνιστών.

Μετά από τις δοκιμές, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα σωματιδίων, ήταν κατά μέσο όρο 7,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στα αυτοκίνητα των μη καπνιστών, τα οποία αυξήθηκαν 11 φορές πιο πολύ κατά τη διάρκεια της οδήγησης στα αυτοκίνητα καπνιστών. Τα επίπεδα σωματιδίων συσχετίστηκαν άμεσα με τον αριθμό των τσιγάρων. Τα μέσα επίπεδα βρέθηκαν να είναι 385 mcg/m3, ενώ το υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο ήταν 880 mcg/m3.

Η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα, τα θέτει σε κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας στο παρόν και το μέλλον. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ΗΠΑ), υπάρχουν περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, εκατοντάδες από τις οποίες είναι τοξικές και 70 που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Αυτές οι επικίνδυνες χημικές ουσίες δεν εισπνέονται μόνο από τον καπνιστή, αλλά εισπνέονται και από άτομα που υποχρεώνονται στο παθητικό κάπνισμα. 

Σχετικά Άρθρα