ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η ουρηθρίτιδα;

21 Ιουνίου 2019, 16:13

images

Ουρηθρίτιδα είναι η φλεγμονή της ουρήθρας που προκαλείται είτε από το γονόκκοκο είτε από άλλους παράγοντες, όπως είναι τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, η μονίλια και οι τριχομονάδες. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια γονόρροια με σοβαρές επιπλοκές, αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας που εμφανίζονται στους άνδρες 3 έως 5 ημέρες μετά τη μόλυνση περιλαμβάνουν τα εξής:

  • φαγούρα και κάψιμο στην ουρήθρα
  • πόνο κατά την ούρηση
  • πυώδη έκκριση από την ουρήθρα.

Τα συμπτώματα της γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας που εμφανίζονται στις γυναίκες 3 έως 5 ημέρες μετά τη μόλυνση περιλαμβάνουν τα εξής:

  • πυώδη και δύσοσμη κολπική έκκριση
  • πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν;

Εφόσον δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, εξελίσσεται σε χρόνια γονόρροια με επιπλοκές που στους άνδρες περιλαμβάνουν γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, γονοκοκκική φαρυγγίτιδα, γονοκοκκική αρθρίτιδα, επιδιδυμίτιδα με κίνδυνο στείρωσης, ορχίτιδα, πρωκτίτιδα, μόλυνση του ορθού, προστατίτιδα και στις γυναίκες γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, γονοκοκκική φαρυγγίτιδα, γονοκοκκική αρθρίτιδα, κολπίτιδα, σαλπιγγίτιδα με κίνδυνο στείρωσης, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, πρωκτίτιδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Τα πρώτα βήματα της διάγνωσης περιλαμβάνουν την κλινική εξέταση και τη λήψη εκκρίματος από τον κόλπο. Στη συνέχεια, γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις και προσδιορίζεται η ευαισθησία του μικροβίου σε αντιβιοτικά.

Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία της ουρηθρίτιδας περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά και αποχή από τη σεξουαλική επαφή.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Μπορείτε να προλάβετε την ουρηθρίτιδα έχοντας ασφαλείς σεξουαλικές επαφές.


*Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.

Σχετικά Άρθρα