ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα επίπεδα της μοναξιάς αυξάνονται διαρκώς παγκοσμίως με επίπτωση στην Υγεία

20 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Η μοναξιά δεν είναι πλέον μόνο ένας προσωπικός αγώνας, αλλά αποτελεί μια σιωπηλή επιδημία. Οι επιστήμονες το έχουν συγκρίνει με το κάπνισμα, υποστηρίζοντας ότι είναι τόσο επιβλαβής, όσο και 15 τσιγάρα την ημέρα. Ο απολογισμός για την υγεία είναι συγκλονιστικός, με τη μοναξιά να προκαλεί από καρδιαγγειακούς κινδύνους μέχρι μακροχρόνιους αγώνες ψυχικής υγείας. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η μοναξιά συνδέεται με 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, 30% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου και 26% αυξημένο κίνδυνο για θνησιμότητα από κάθε αιτία. Συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη. Στην πραγματικότητα, η μοναξιά είναι ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη από τη διατροφή, την άσκηση, το κάπνισμα ή την κατάθλιψη.

Θέτοντας τη μοναξιά ως προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημιούργησε μια Επιτροπή για την Κοινωνική Σύνδεση, η οποία στοχεύει να παρέχει σαφείς αποδείξεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τους καλύτερους τρόπους βελτίωσης της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τη μοναξιά, EU-LS 2022, που διεξήχθη από το Κοινό Κέντρο Ερευνών, περίπου το 13% των 20.000 ερωτηθέντων ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά τον περισσότερο ή όλο τον χρόνο στις 4 εβδομάδες πριν από την έρευνα.

Οι άνθρωποι στην Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, ένιωθαν πιο μοναχικά, ενώ η Ολλανδία, η Τσεχία, η Κροατία και η Αυστρία ανέφεραν τα χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς. Οι επαγγελματίες υγείας διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στον εντοπισμό της μοναξιάς και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της στην ψυχική και σωματική υγεία.

«Το πρώτο βήμα για τους επαγγελματίες υγείας είναι να ελέγξουν τη μοναξιά και τα αίτια της, ώστε να μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένη φροντίδα, συναισθηματική υποστήριξη και πρόσβαση στους πόρους της κοινότητας», δήλωσε ο ειδικός Γηριατρικής Michael Cantor σε συνέντευξή του στο Medscape Medical News.

Σχετικά Άρθρα