ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα εγκεφαλικά κύματα βαθέος ύπνου ελέγχουν το σάκχαρο

10 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Οι ειδικοί επιστήμονες γνωρίζουν ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη. Αυτό που έχει μείνει αναπάντητο, ωστόσο, είναι το γιατί. Τώρα, ομάδα επιστημόνων ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ίσως να είναι σε θέση να δώσει την απάντηση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν πιθανό μηχανισμό στους ανθρώπους που εξηγεί πώς και γιατί τα εγκεφαλικά κύματα βαθέος ύπνου τη νύχτα μπορούν να ρυθμίσουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα την επόμενη μέρα.

Οι ερευνητές λένε ότι πρόκειται για μια συναρπαστική πρόοδο, επειδή ο ύπνος είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας του τρόπου ζωής που θα μπορούσε τώρα να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μίας θεραπευτικής και ανώδυνης συμπληρωματικής θεραπείας για άτομα με υψηλό σάκχαρο αίματος ή διαβήτη τύπου 2.

"Πέρα από την αποκάλυψη ενός νέου μηχανισμού, τα αποτελέσματά μας δείχνουν επίσης ότι αυτά τα εγκεφαλικά κύματα βαθέος ύπνου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ευαίσθητος δείκτης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κάποιου την επόμενη μέρα, περισσότερο από τις παραδοσιακές μετρήσεις ύπνου", δήλωσε η Vyoma D. Shah, ερευνήτρια στο Walker's Center for Human Sleep Science και συν-συγγραφέας της μελέτης. "Προσθέτοντας τη θεραπευτική σημασία αυτής της νέας ανακάλυψης, τα ευρήματα προτείνουν επίσης ένα νέο, μη επεμβατικό εργαλείο -τα εγκεφαλικά κύματα βαθιού ύπνου- για τη χαρτογράφηση και την πρόβλεψη του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα κάποιου", συμπλήρωσε. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Reports Medicine.

Οι ερευνητές του UC Berkeley εξέτασαν αρχικά δεδομένα ύπνου σε μια ομάδα 600 ατόμων. Διαπίστωσαν ότι αυτό το συγκεκριμένο σετ εγκεφαλικών κυμάτων βαθέος ύπνου, προέβλεπε τον έλεγχο της γλυκόζης την επόμενη μέρα, ακόμη και μετά από έλεγχο για άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου.

Τα ευρήματα της ομάδας αποκαλύπτουν ένα σύνολο βημάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξηγηθεί πώς και γιατί αυτά τα εγκεφαλικά κύματα βαθέος ύπνου σχετίζονται με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.



Σχετικά Άρθρα