ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα βρέφη γεννιούνται "θωρακισμένα" έναντι ιών και μικροβίων

21 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Immunology εξηγεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών είναι πιο ισχυρό από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι...

«Το βρεφικό ανοσοποιητικό σύστημα, θεωρείται πιο αδύναμο σε σύγκριση με αυτό ενός ενήλικα, αλλά αυτή η σύγκριση δεν είναι πάντα σωστή» σχολιάζει η Δρ Donna Farber καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας  στο πανεπιστήμιο George H. Humphreys II και καθηγήτρια Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Columbia.

Τα βρέφη νοσούν πιο συχνά με αναπνευστικές λοιμώξεις εξαιτίας ιών όπως είναι ο ιός της γρίπης, συγκριτικά με τους ενήλικες. Αλλά αντίθετα με τους ενήλικες, έρχονται σε επαφή με αυτές τις ασθένειες για πρώτη φορά. «Οι ενήλικες δεν αρρωσταίνουν τόσο συχνά αφού ο οργανισμός τους έχει πλέον "καταγραφές" των προηγούμενων ιώσεων που λειτουργούν προστατευτικά (αντισώματα)», δήλωσε η Farber ενώ όποιο παθογόνο επιτίθεται στον οργανισμό του βρέφους αποτελεί άγνωστη απειλή.

Στη νέα έρευνα, η Δρ Farber και συνάδελφοι της εξέτασαν την ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται σε ένα νέο παθογόνο, εξαλείφοντας ουσιαστικά κάθε συμβολή των ανοσολογικών μνημών. Για να γίνει η σύγκριση, οι ερευνητές συνέλεξαν T-κύτταρα ανοσίας που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ με κανένα παθογόνο-, από ποντίκια – νεογνά και ενήλικα. Έγινε εισαγωγή των κυττάρων σε ενήλικο ποντίκι που είχε μολυνθεί από ιό. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι ανάμεσα στα T- κύτταρα των νεογνών και των ενηλίκων, τα πρώτα ήταν πιο ανταγωνιστικά και πολλαπλασιάστηκαν ταχύτερα δημιουργώντας μία ισχυρή άμυνα κατά του ιού.

«Αυτό που μάς λέει η έρευνα είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους είναι ισχυρό, αποτελεσματικό και μπορεί να απαλλαγεί από τους παθογόνους μικροοργανισμούς στην αρχή της ζωής. Με κάποιον τρόπο, ίσως είναι καλύτερο από το ανοσοποιητικό των ενηλίκων, αφού είναι σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται σε πολλαπλές νέες παθογένειες» συμπλήρωσε η Farber. Αυτό φαίνεται άλλωστε ότι συμβαίνει με στην περίπτωση της COVID-19. 

«Ο ιός SARS-CoV-2 είναι καινούριος για όλους, άρα τώρα μπορούμε να δούμε μια φυσική σύγκριση ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα βρεφών και ενηλίκων. Τα παιδιά τα πηγαίνουν πάντως πολύ καλύτερα. Οι ενήλικες αντιμετωπίζουν την παθογένεια με πιο αργές αντιδράσεις και αυτό δίνει την ευκαιρία στον ιό να αναπαραχθεί περισσότερο και έτσι αρρωσταίνουμε» καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα