ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέσσερα είδη τροφίμων που μπορούν να ενισχύσουν την ευτυχία και την ευεξία

29 September 2025, 09:00

images

Συμβάλλει η διατροφή μας στη θετική ψυχική ευεξία; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Health Psychology προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριών συνδέθηκε με 3 τομείς ευεξίας και ότι η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων συνδέθηκε με δύο τομείς ευεξίας.

Ειδικότερα, αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τη ψυχική ευεξία, και συγκεκριμένα σε 3 τομείς ευεξίας: Ο πρώτος είναι η ευδαιμονική ευεξία, η οποία έχει να κάνει με την αίσθηση του σκοπού, καθώς και με πτυχές όπως η ύπαρξη θετικών σχέσεων. Ο δεύτερος είναι η συναισθηματική ευεξία, η οποία περιλαμβάνει θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία. Ο τρίτος είναι η αξιολογική ευεξία, η οποία είναι η συνολική ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Αγγλική Διαχρονική Μελέτη Γήρανσης και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ «διατροφής και θετικής ευεξίας μεταξύ μεσήλικων και ηλικιωμένων ενηλίκων στην Αγγλία», συμπεριλαμβάνοντας 3.103 συμμετέχοντες στο τελικό τους δείγμα.

Τα τρόφιμα που μελετήθηκαν εκτενέστερα ήταν φρούτα και λαχανικά, ψάρια και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs). Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα PUFAs είναι «ένας τύπος λίπους που περιλαμβάνει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για τις κυτταρικές, νευρικές και εγκεφαλικές λειτουργίες».

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους συν-μεταβλητές, όπως η ηλικία, ο πλούτος, η κοινωνική απομόνωση και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Χρησιμοποίησαν συνολικά 5 μοντέλα στη στατιστική τους ανάλυση, με κάθε μοντέλο να προσθέτει περισσότερες μεταβλητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς αυτής της μελέτης προσπάθησαν να προσαρμόσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης στην ανάλυσή τους, κάτι που πιστεύουν ότι έλειπε σε προηγούμενες έρευνες.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δεν ήταν κοινωνικά απομονωμένοι, δεν ζούσαν μόνοι, είχαν χαμηλές βαθμολογίες στα τεστ κατάθλιψης και αρνήθηκαν ότι είχαν μια μακροχρόνια ασθένεια που περιόριζε τις δραστηριότητές τους.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 2 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα και πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν ψάρια.

Όσον αφορά την ευεξία, υπήρξε διακύμανση στον τρόπο με τον οποίο διαφορετικά τρόφιμα επηρέασαν διαφορετικούς τομείς της ευεξίας. Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μεγαλύτερη ευδαιμονία, και αυτό ίσχυε σε όλα τα μοντέλα.

Όσον αφορά την ευτυχία, η αυξημένη πρόσληψη ψαριών συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε όλα τα μοντέλα, ενώ τα άλλα τρόφιμα είχαν αυτή τη σύνδεση μόνο μετά την προσαρμογή για τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε με ικανοποίηση από τη ζωή μέχρι που οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τη μακροχρόνια ασθένεια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανάλυση που λαμβάνει υπόψη μόνο ένα παράγοντα ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και τα ψάρια συνδέθηκαν με υψηλότερα επίπεδα ευεξίας, καθώς και με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης. 

Η συγγραφέας της μελέτης Pepper Theeraoat, MSc (UCL) και υποψήφια διδάκτορας, σημείωσε τα εξής σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης:

«Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της μελέτης μας, διαφορετικά είδη τροφίμων συνδέονται διαφορετικά με την ευεξία. Για παράδειγμα, ακόμη και αφού λάβαμε υπόψη άλλους παράγοντες, η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέθηκε με υψηλότερη ευδαιμονία, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση ψαριών συνδέθηκε με μεγαλύτερη ευτυχία».


Σχετικά Άρθρα