ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα άτομα με καρκίνο είναι πιο ευάλωτα στις ψευδείς ειδήσεις

25 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Τα ψεύτικα νέα (fake news) βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό κατά τη διάρκεια της πανδημίας με εκατοντάδες ανακρίβειες και "κατασκευασμένες έρευνες" να βλέπουν το φως της δημοσιότητας παγκοσμίως κάθε εβδομάδα... Όπως επισημαίνουν μάλιστα ερευνητές του φαινομένου, σε μια τελευταία τους εργασία, από τις νοσηρές αυτές καταστάσεις έχουν πληγεί ιδιαίτερα τα άτομα με καρκίνο.

Η σχετική έρευνα συμπεριέλαβε 900 ενήλικες Αμερικανούς και δημοσιεύθηκε στο Patient Education and Counseling παρουσιάζοντας την εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί στη μεγαλύτερη ευαλωτότητα στα fake news που έχουν όσοι υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία. 

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Jeanine Guidry, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Μέσων και Πολιτισμού Richard T. Robertson του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δίνει τις εξής πιθανές εξηγήσεις: 

«Μπορεί οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία να έχουν αυξημένο άγχος για το πώς η πανδημία θα επηρεάσει την επιβίωσή τους, και έτσι να οδηγούνται να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο ή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να εκτίθενται περισσότερο σε παραπληροφόρηση» επισημαίνει.

Επιπρόσθετα, η αυξημένη αναζήτηση πληροφοριών μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητες επεξεργασίας πληροφοριών των ασθενών με καρκίνο. Μπορεί να οδηγηθούν σε βιαστικά συμπεράσματα, αντί να αξιολογήσουν νηφάλια την αξιοπιστία των πληροφοριών στις οποίες εκτίθενται.

Συνεχίζει η ειδικός επισημαίνοντας: "Η μελέτη οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι οι επιζώντες καρκίνου που είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους, ενδεχομένως είχαν αποκτήσει και μεγαλύτερη εμπειρία στην αξιολόγηση των διαδικτυακών δεδομένων. Πρόκειται για ανθρώπους που ήδη πέρασαν την οδυνηρή διαδικασία των θεραπειών και της αναζήτησης έγκυρης ενημέρωσης και έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να πιστεύουμε ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Έχουν κατανοήσει μέσω της προσωπικής εμπειρίας, ότι πρέπει να ρωτούν και να λαμβάνουν τη γνώμη του γιατρού τους καθώς και άλλων προσώπων που θεωρούνται εξειδικευμένα στα ζητήματα που τους αφορούν.

Η επιρρέπεια σε παραπληροφόρηση για την COVID-19 των ασθενών με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό" καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα