ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με προσεκτικό τρόπο η ένταξη υπηρεσιών αποκατάστασης στο ΓεΣΥ

30 Απριλίου 2024, 09:01

images

Η ένταξη των υπηρεσιών αποκατάστασης στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, θα γίνει με προσεκτικό τρόπο, επεσήμανε η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, επεσήμανε ότι όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα κέντρα αποκατάστασης, «με βάση την τελευταία πληροφόρηση που λάβαμε, έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες διαβουλεύσεις επί του θέματος εκ νέου σε επίπεδο υπουργείου».

Με την υπερψήφιση της νομοθεσίας, συμπλήρωσε, ο ΟΑΥ θα συμμορφωθεί άμεσα με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας. «Όταν θα έχουμε ενώπιον μας ένα πλαίσιο, το οποίο μπορούμε να επεξεργαστούμε με στόχο να διευρύνουμε τις υπηρεσίες αυτές, θα το πράξουμε γιατί γνωρίζουμε πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες στον τομέα αυτό», υπέδειξε.

«Εντάσσοντας τις υπηρεσίες αυτές στο ΓεΣΥ, το κάνουμε με ένα τρόπο ιδιαίτερα προσεκτικό, ξεκινώντας με παθήσεις όπου είναι πιο επιβεβλημένο να λάβουν υπηρεσίες αποκατάστασης, δηλαδή τις σοβαρές παθήσεις», επεσήμανε.

Ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει με τα νευρολογικά νοσήματα, τους πολυτραυματίες, έχουν προστεθεί τα άτομα μετά από καρδιοθωρακικές επεμβάσεις και επίκεινται εντός των επόμενων εβδομάδων και η ένταξη κάποιων παθήσεων που έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό.

«Επομένως, συνεχώς έχοντας υπόψη ποιες είναι οι δυνατότητές μας, προσπαθούμε να προσθέτουμε υπηρεσίες, κρατώντας ωστόσο ισορροπία μεταξύ των πιο σοβαρών παθήσεων με τις λιγότερες σοβαρές».

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχουν κέντρα αποκατάστασης που είναι έτοιμα να ενταχθούν στο σύστημα, ανέφερε ότι «αυτό δεν το γνωρίζω καθώς δεν ξέρουμε τις προϋποθέσεις που θα θέτει η νομοθεσία. Σίγουρα υπάρχουν κέντρα που λειτουργούν αρκετό καιρό και παρέχουν κάποιες υπηρεσίες αποκατάστασης, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν θα μπορούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ με βάση τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας».

Αυτή τη στιγμή, τρία νοσηλευτήρια παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης εντός του ΓεΣΥ και σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, «ευελπιστούμε σύντομα να προστεθεί και τέταρτο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας».

Υπενθυμίζεται ότι Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), εισήγαγε στο ΓεΣΥ μόνο κέντρα τα οποία κατέχουν άδεια λειτουργίας νοσηλευτηρίου και καλύπτονται από τον νόμο περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Απόσυρση νομοσχεδίου και επαναδιαβούλευση

Ο Υπουργός Υγείας, προ μερικών εβδομάδων και εξαιτίας των διαφωνιών που φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επί των μεταβατικών διατάξεων, προχώρησε σε απόσυρση του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο να πραγματοποιήσει «μια σύντομη», όπως την χαρακτήρισε επιπλέον διαβούλευση.

Σημειώνεται ότι στις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή και τελικά αποσύρθηκε, υπήρχαν πρόνοιες που καθόριζαν διαφορετικά χρονικά περιθώρια για τα νοσοκομειακά και τα ανεξάρτητα κέντρα αποκατάστασης.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα