ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί τα άτομα με μακροχρόνια COVID παρουσιάζουν ενδείξεις φλεγμονής

30 Απριλίου 2024, 07:00

images

Τα άτομα με μακροχρόνια COVID παρουσιάζουν ενδείξεις συνεχιζόμενης φλεγμονής στο αίμα τους, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση της πάθησης και του τρόπου αντιμετώπισής της, σύμφωνα με βρετανική μελέτη. H μακροχρόνια COVID - συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό- θεωρείται ότι έχει επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

-υπερβολική κούραση

-αίσθημα δύσπνοιας

-προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση - ή εγκεφαλική ομίχλη.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

-προβλήματα ύπνου

-απώλεια όσφρησης.

Οι πιθανότητες εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων, δεν φαίνεται να συνδέονται με το πόσο βαριά νόσησαν οι άνθρωποι όταν μολύνθηκαν για πρώτη φορά. Η μεγαλύτερη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη μακροχρόνια COVID, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, παρακολούθησε 650 νοσοκομειακούς ασθενείς με σοβαρή νόσηση από COVID. Έξι μήνες αργότερα, 426 από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον 1 σύμπτωμα μακράς COVID ενώ 233 είχαν αναρρώσει πλήρως. Και όσοι είχαν μακρά COVID εμφάνισαν ενδείξεις συνεχούς και ενεργού μοτίβου φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η παρουσία αυτών των χημικών ουσιών στο αίμα, που συνήθως είναι σημάδι ότι το σώμα καταπολεμά τη μόλυνση, ήταν ασυνήθιστη, δεδομένου ότι η αρχική μόλυνση εμφανίστηκε πολύ πριν.

Η κλινική ερευνήτρια του Imperial College του Λονδίνου, Δρ Felicity Liew, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν πως η φλεγμονή «θα μπορούσε να είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της μακροχρόνιας COVID μετά από νοσηλεία, ανεξάρτητα από τον τύπο του συμπτώματος».

Αυτό το στοιχείο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για υπάρχοντα φάρμακα που δοκιμάζονται κατά της μακροχρόνιας COVID, όπως αυτά για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Peter Openshaw, ανέφερε: «Αυτή η εργασία παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι η μακρά COVID προκαλείται από μετα-ιική φλεγμονή, αλλά δείχνει επίπεδα πολυπλοκότητας.

«Ελπίζουμε ότι η δουλειά μας ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη ειδικών δοκιμών και θεραπειών για τους διάφορους τύπους μακράς COVID».

Σχετικά Άρθρα