ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμπληρώματα διατροφής μπορούν να μειώσουν τις επιπλοκές του τοκετού

14 Μαΐου 2022, 09:00

images

Μια εξαετής μελέτη σε σχεδόν 100.000 γυναίκες στη Μποτσουάνα έδωσε νέα στοιχεία για φθηνά συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνες που μπορούν να μειώσουν τις επιπλοκές κατά τον τοκετό. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα σιδήρου και φολικού οξέος (IFAS), καθώς και συμπληρώματα πολλαπλών μικροθρεπτικών συστατικών (MMS) σχετίζονται με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά νεογνών με χαμηλό βάρος και άλλες επιπλοκές.

Κατά την έρευνα φάνηκε ότι περίπου το 15% με 20%  των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο έχουν χαμηλό βάρος γέννησης, που ορίζεται ως βάρος μικρότερο από 2,5 κιλά. Για να βοηθήσει στη μείωση του ποσοστού των μωρών που γεννιούνται με χαμηλό βάρος και των σχετικών επιπλοκών κατά τη γέννηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά καθημερινά IFAS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με βάση σημαντικά στοιχεία κλινικών δοκιμών.

Ωστόσο, υπήρξε ανάγκη για περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη των MMS, ειδικά σε σχέση με το IFAS, σε πραγματικές συνθήκες και σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, όπως οι γυναίκες με HIV.

Η Ellen Caniglia, ScD, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Τμήμα Βιοστατιστικής, Επιδημιολογίας και Πληροφορικής στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη χρήση συμπληρωμάτων και τα δεδομένα τοκετών 96.341 γυναικών που επισκέφθηκαν μεταξύ 2014 και 2020 σε μια ομάδα κρατικών νοσοκομείων στη Μποτσουάνα. Η έναρξη του συμπληρώματος ήταν σχετικά εύκολο να παρακολουθηθεί στο δείγμα ασθενών, επειδή τα χάπια συνταγογραφήθηκαν και παρέχονταν δωρεάν από τα συμμετέχοντα νοσοκομεία. Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς τα ποσοστά χαμηλού βάρους γέννησης και άλλες επιπλοκές κατά τη γέννηση, όπως πρόωρος ή πολύ πρόωρος τοκετός, θνησιγένεια και νεογνικός θάνατος, διέφεραν ανάλογα με τα συμπληρώματα που άρχισε να παίρνει κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Οι γυναίκες που ξεκίνησαν τα IFAS είχαν σαφώς χαμηλότερα ποσοστά των περισσότερων δυσμενών εκβάσεων, σε σύγκριση με γυναίκες που έπαιρναν μόνο σίδηρο ή φολικό οξύ. Σε σύγκριση με τα IFAS, οι γυναίκες που ξεκίνησαν τη χρήση MMS είδαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού, πολύ πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης, πολύ χαμηλού βάρους γέννησης και καισαρικής τομής.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο ΠΟΥ συνιστούσε IFAS στις έγκυες γυναίκες, ωστόσο περισσότερο από το 43% των γυναικών στη μελέτη έλαβε μόνο σίδηρο, φολικό οξύ μόνο ή καθόλου άλλο συμπλήρωμα, προφανώς λόγω ελλείψεων αποθεμάτων.



Σχετικά Άρθρα