ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στόχος η ένταξη ατόμων με Σύνδρομο Down στην κοινωνία

21 Μαρτίου 2022, 14:48

images

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου 2022, φέρνει στο στόχαστρο την ένταξη και τη συμμετοχή των ατόμων με σύνδρομο Down στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η επαρκής πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης και στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και στην κατάλληλη έρευνα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ατόμου με σύνδρομο Down.

Σημειώνεται ότι η ποιότητα ζωής των ατόμων με σύνδρομο Down μπορεί να βελτιωθεί με την κάλυψη των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων τακτικών ελέγχων με επαγγελματίες υγείας για την παρακολούθηση της ψυχικής και σωματικής κατάστασης και την έγκαιρη παρέμβαση είτε πρόκειται για φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, συμβουλευτική ή ειδική εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να επιτύχουν βέλτιστη ποιότητα ζωής μέσω γονικής φροντίδας και υποστήριξης, ιατρικής καθοδήγησης και συστημάτων υποστήριξης που βασίζονται στην κοινότητα, όπως η συνεκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό διευκολύνει τη συμμετοχή τους στην κυρίαρχη κοινωνία και την εκπλήρωση των προσωπικών τους δυνατοτήτων.

Συνεπώς, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down είναι μια μοναδική ευκαιρία για την παγκόσμια κοινότητα του συνδρόμου Down να συνδέεται κάθε χρόνο, ώστε να μπορούμε να μοιραζόμαστε ιδέες, εμπειρίες και γνώσεις, να εξουσιοδοτούν ο ένας τον άλλον να υπερασπίζονται τα ίσα δικαιώματα για τα άτομα με σύνδρομο Down και να απευθύνονται σε βασικά ενδιαφερόμενα μέρη για να επιφέρουν θετικές αλλαγές.

Επισημαίνει ακόμη ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ξεκινήσουμε μια παγκόσμια συζήτηση, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποστηρίξουν την πλήρη ένταξη στην κοινωνία για τα άτομα με σύνδρομο Down και αναπηρίες, και μάλιστα για όλους.

Τι είναι το Σύνδρομο Down

Το σύνδρομο Down εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει ένα επιπλέον μερικό (ή ολόκληρο) αντίγραφο του χρωμοσώματος 21.

Δεν είναι ακόμη γνωστό γιατί εμφανίζεται αυτό το σύνδρομο, αλλά το σύνδρομο Down ήταν πάντα μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Υπάρχει σε όλες τις περιοχές σε όλο τον κόσμο και συνήθως οδηγεί σε ποικίλες επιδράσεις στα στυλ μάθησης, τα φυσικά χαρακτηριστικά και την υγεία.

Η εκτιμώμενη επίπτωση του συνδρόμου Down είναι μεταξύ 1 στις 1.000 έως 1 στις 1.100 γεννήσεις ζωντανών γεννήσεων παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, περίπου 3.000 έως 5.000 παιδιά γεννιούνται με αυτή τη χρωμοσωμική διαταραχή.

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Τον Δεκέμβριο του 2011, η Γενική Συνέλευση κήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε, με ισχύ από το 2012, να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down στις 21 Μαρτίου κάθε έτους.

Για την ευαισθητοποίηση του κοινού για το σύνδρομο Down, η Γενική Συνέλευση καλεί όλα τα κράτη μέλη, τους σχετικούς οργανισμούς του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ιδιωτικού τομέα, να παρακολουθήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down με κατάλληλο τρόπο.

Σχετικά Άρθρα