ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει τη Νόσο Πάρκινσον

19 Αυγούστου 2023, 08:00

images

Αν και η Νόσος Πάρκινσον αποτελεί μια διαταραχή του εγκεφάλου, πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της πάθησης. Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που υπολειτουργεί, είναι ο κύριος παράγοντας συστηματικής φλεγμονής στον οργανισμό.

Μελέτες δείχνουν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση πλήθους ιατρικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, των ανησυχιών για την ψυχική υγεία όπως η κατάθλιψη, και των ασθενειών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως η Νόσος Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τη Δρ Julie Pilitsis, νευροχειρουργό στο Marcus Neuroscience Institute, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η φλεγμονή διαδραματίζει ρόλο σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του εγκεφάλου.

«Όσο μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα γίνεται πιο αδύναμο και, καθώς η μέση ηλικία για τη νόσο του Πάρκινσον είναι τα 60, η ηλικία μπορεί να εξηγήσει πώς το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμπλέκεται σε μερικούς από τους μεγαλύτερους ασθενείς που επηρεάζονται».

«Γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένα από τα γονίδια που οδηγούν στη νόσο του Πάρκινσον οδηγούν επίσης σε φλεγμονή και ότι η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα ενισχύει τις ανοσολογικές αποκρίσεις και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον».

«Η εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθένειες του εγκεφάλου δεν είναι πρωτόγνωρη», προσέθεσε ο Δρ James Beck, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Ιδρύματος Πάρκινσον.

«Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι κατά κύριο λόγο μια διαταραχή του εγκεφάλου που έχει σχέση και αντιμετωπίζεται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε, δίνοντας ένα παράδειγμα.

Ωστόσο, «το γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα εμπλέκεται στη νόσο του Πάρκινσον παραμένει αναπάντητο», είπε ο Δρ Beck και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης απόκρισης κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει εσφαλμένα μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου ως ξένη και ανταποκρίνεται σε αυτήν. 

Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα προσβολών σε άλλα σημεία του σώματος - ίσως ακόμη και στον εγκέφαλο - όπως μια μόλυνση, που πυροδοτεί μια ανοσολογική απόκριση που εμπλέκει τον εγκέφαλο».


Σχετικά Άρθρα