ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η τεχνολογία mRNA συμβάλλει στη μείωση των θανάτων από καρκίνο

07 Ιανουαρίου 2024, 08:00

images

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία mRNA έχει συναρπαστικά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια του 2023, έγιναν διάφορες κλινικές δοκιμές για πιθανές θεραπείες καρκίνου που αναπτύχθηκαν μέσω της τεχνολογίας mRNA, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη των εμβολίων COVID-19. Το mRNA αναφέρεται σε ένα είδος νουκλεϊκού οξέος, το οποίο ουσιαστικά επικοινωνεί τρόπους με τους οποίους το σώμα μπορεί να παράγει τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Όταν το mRNA εγχέεται στο σώμα μέσω ενός εμβολίου, για παράδειγμα, επικοινωνεί με τα κύτταρα του σώματος για να πυροδοτήσει μια ανοσολογική απόκριση στα είδη των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που δημιουργεί ο καρκίνος, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Μία ομάδα από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο του παγκρέατος. Σε αυτή τη μικρή μελέτη εξατομικευμένα εμβόλια κατασκευάστηκαν με επιτυχία για 18 από τους 19 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, αλλά, 1 ½ χρόνο μετά τη θεραπεία, όσοι είχαν ισχυρή απόκριση Τ-λεμφοκυττάρων δεν έδειξαν σημάδια υποτροπής του καρκίνου.

Οι άλλοι μισοί που δεν ανταποκρίθηκαν στα εμβόλια με ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων, είδαν τον καρκίνο να επανεμφανίζεται κατά μέσο όρο σε 1 χρόνο, αναφέρει το NIH Research Matters. Η Δρ Janice Mehnert, εμπειρογνώμονας μελανώματος και ιατρική διευθύντρια του Γραφείου Κλινικών Δοκιμών του Κέντρου Καρκίνου του NYU Perlmutter στη Νέα Υόρκη, είπε στο Healthline ότι το πρόγραμμα εμβολίου Moderna mRNA είναι επί του παρόντος «ένας εξαιρετικά συναρπαστικό πεδίο παρακολούθησης».

Η Moderna έχει συμμετάσχει σε πολλά υποσχόμενες κλινικές δοκιμές εμβολίου mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα, για το οποίο συνεργάζεται με τη Merck σε μια δοκιμή φάσης ΙΙΙ. Τον Ιούλιο, οι εταιρείες ανακοίνωσαν μια δοκιμή φάσης ΙΙΙ μιας συνδυαστικής θεραπείας που αποτελείται από mRNA-4157 συν pembrolizumab, με την επωνυμία Keytruda, για άτομα υψηλού κινδύνου και που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος είναι να εγγραφούν 1.089 άτομα στα στάδια μελανώματος IIb έως IV, με τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών να αναμένονται το 2029.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, οι 2 εταιρείες ανέφεραν αποτελέσματα από μια δοκιμή φάσης 2b του mRNA-4157 και της pembrolizumab σε μια δοκιμή 157 συμμετεχόντων, η οποία οδήγησε σε μείωση κατά 44% στον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου μετεγχειρητικού μελανώματος, σε σύγκριση με τον κίνδυνο με το pembrolizumab που χρησιμοποιείται αυτοτελώς.

Σχετικά Άρθρα