ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η θεραπεία με βλαστοκύτταρα θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη ΣκΠ

30 September 2023, 09:00

images

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣκΠ) ή πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΑ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περίβλημα των νεύρων και καταστρέφει τα έλυτρα μυελίνης. Οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων δεν είναι μια τυπική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry εξετάζει εάν μπορεί να είναι μία επιλογή που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων που κυμαίνονται από διαταραχές του αίματος, έως ορισμένους τύπους καρκίνου.

Σύμφωνα με το Medical News Today, υπάρχουν διάφοροι τύποι βλαστοκυττάρων και μεταμοσχεύσεων βλαστοκυττάρων. Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων (aHSCT).

Η Δρ Barbara Giesser, νευρολόγος και ειδικός στη σκλήρυνση κατά πλάκας στο Pacific Neuroscience Institute στο Providence Saint John's Health Center στην Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε αυτή τη διαδικασία.

«Στις aHSCT, ένα δείγμα των αιμοφόρων (αιματοποιητικών) κυττάρων αφαιρείται από τον μυελό των οστών του ατόμου και στη συνέχεια ο υπόλοιπος μυελός των οστών αφαιρείται με χημειοθεραπεία. Ο μυελός των οστών που έχει διατηρηθεί υποβάλλεται σε θεραπεία για να αφαιρεθούν τυχόν κύτταρα που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα και στη συνέχεια ο θεραπευόμενος μυελός εγχέεται πίσω στον ασθενή», είπε η Δρ Giesser.

«Ο γενικός στόχος είναι να ανανεωθεί ή να επανεκκινηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε μια πιο φιλική κατάσταση που δεν θα επιτίθεται στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό», είπε ο Δρ Michael Sy, νευρολόγος στο UCI Health στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Οι aHSCT θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια οφέλη σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες για τη ΣκΠ.

«Οι τρέχουσες θεραπείες απαιτούν συνεχή θεραπεία που διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα πιο αδύναμο και είναι πολύ δαπανηρές. Η aHSCT περιλαμβάνει μεγαλύτερο αρχικό κίνδυνο και κόστος, αλλά στη συνέχεια οι ασθενείς γενικά δεν χρειάζονται και δεν λαμβάνουν περαιτέρω θεραπεία. Έτσι, δεν είναι ανοσοκατασταλμένοι σε συνεχή βάση και τα συστήματα υγείας μπορεί τελικά να εξοικονομήσουν πόρους», είπε ο Δρ. Sy.

Τέλος, σημειώνεται ότι, ενώ ορισμένα άτομα με ΣκΠ μπορεί να ωφεληθούν από αυτόν τον τύπο θεραπείας, δεν συνιστάται για όλους.

Σχετικά Άρθρα