ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον ύπνο

25 Μαΐου 2022, 07:00

images

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να χάσουν 50 έως 58 ώρες ύπνου το χρόνο μέχρι το 2099, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βραχιολάκια με επιταχυνσιόμετρα για να μετρήσουν τη διάρκεια του ύπνου σε περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες για έξι μήνες, κατά μέσο όρο, με τα αποτελέσματα της μελέτης να έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό One Earth.

Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται 7 έως 9 ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου. Η πιθανότητα να κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες αυξήθηκε κατά 3,5%, όταν οι ελάχιστες εξωτερικές θερμοκρασίες τη νύχτα υπερέβαιναν τους 25 βαθμούς Κελσίου, διαπίστωσε η μελέτη.

«Η απώλεια ύπνου κατά 3,5% μπορεί αρχικά να μοιάζει με μικρό αριθμό, αλλά αθροίζεται», δήλωσε ο Alex Agostini, λέκτορας στο τμήμα Δικαιοσύνης και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαΐδα.

Όταν οι ενήλικες δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου, μπορεί να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης, είπε ο Agostini. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακές και γαστρεντερικές παθήσεις, επεσήμανε.

Μια νύχτα με θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου μειώνει τον χρόνο ύπνου κατά περίπου ένα τέταρτο της ώρας ανά άτομο, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kelton Minor, υποψήφιος διδάκτορας στο Κέντρο Κοινωνικών Δεδομένων της Κοπεγχάγης στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι έχασαν διπλάσια ποσότητα ύπνου ανά βαθμό θέρμανσης σε σύγκριση με τους νεαρούς ή μεσήλικες. Επιπλέον, η απώλεια ύπνου ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη για τους ηλικιωμένους σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα σε σύγκριση με τις περιοχές με υψηλότερο εισόδημα. Οι γυναίκες επηρεάστηκαν επίσης περίπου 25% περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας από τους άνδρες, πρόσθεσε ο Minor.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που ζουν σε θερμότερα κλίματα χάνουν περισσότερο ύπνο ανά βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με εκείνους σε ψυχρότερα κλίματα και ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται καλύτερα σε ψυχρότερα κλίματα παρά σε θερμότερα. Αυτή η μεγαλύτερη απώλεια ύπνου σε πιο ζεστά μέρη υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, είπε ο Minor.

Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο Minor προέβλεψε ότι η απώλεια ύπνου θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη θερμά κλίματα σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν.

Σημειώνεται ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει ότι συνήθως κοιμάται λιγότερο από τις συνιστώμενες 7 έως 9 ώρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Πολλοί από εμάς δεν κοιμόμαστε ήδη αρκετά και η συμβολή των προβλημάτων ύπνου που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να έχει πραγματικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία μας», είπε καταληκτικά ο Agostini.


Σχετικά Άρθρα