ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επηρεάζει η μακροχρόνια COVID τον ύπνο;

19 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Τα προβλήματα ύπνου και η κόπωση είναι από τα συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της κατάστασης που είναι γνωστή ως μακροχρόνια COVID. Νέα έρευνα από την κλινική του Cleveland στο Οχάιο παρουσιάζει τα ευρήματα ερευνητών που ερευνούν προβλήματα ύπνου σε άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί από αυτούς που ανέρρωσαν από  COVID-19 αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μέτρια προβλήματα ύπνου. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Sleep 2022, μια συνάντηση των Associated Professional Sleep Societies, μιας κοινής επιχείρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM) και της Εταιρείας Ερευνών για τον Ύπνο (SRS).

Σημειώνεται ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μακράς διάρκειας COVID ακόμη και για τους εμβολιασμένους και οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιμείνει για χρόνια για μερικούς ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις εμπειρίες 962 ασθενών της Cleveland Clinic ReCOVer Clinic μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Απριλίου 2022. Τα άτομα συμπλήρωσαν τις ενότητες του ερωτηματολογίου διαταραχών ύπνου και κούρασης του Πληροφοριακού Συστήματος Πληροφοριών για τη Μέτρηση των Αναφερθέντων Αποτελεσμάτων (PROMIS) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Η κλινική διαπίστωσε ότι οι μαύροι ασθενείς της είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μέτριες έως σοβαρές διαταραχές ύπνου μετά την ανάρρωσή τους από τον COVID-19.

Ένας άλλος παράγοντας που συσχετίστηκε με υψηλότερη από τη μέση συχνότητα εμφάνισης διαταραχών ύπνου ήταν το άγχος. Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που αφορούν στην ηλικία, τη φυλή, το φύλο και τον δείκτη μάζας σώματος, οι αναλυτές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:

-Μετά την ανάρρωση από την COVID-19, το 41,3% των ασθενών ανέφερε τουλάχιστον μέτριες διαταραχές ύπνου και το 8% περιέγραψε σοβαρά προβλήματα ύπνου.

-Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασθενών (67,2%) ανέφεραν μέτρια κόπωση.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Cinthya Pena Orbea, λέει στο Sleep 2022:


«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι ο επιπολασμός μέτριων έως σοβαρών διαταραχών ύπνου είναι υψηλός και ότι η μαύρη φυλή έχει αυξημένες πιθανότητες να υποφέρει από μέτριες έως σοβαρές διαταραχές ύπνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περαιτέρω κατανόησης των ειδικών για τη φυλή ως καθοριστικό παράγοντα των διαταραχών ύπνου».


Σχετικά Άρθρα