ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στα σάκχαρα για έναν ακόμα λόγο...

27 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Ομάδα ειδικών από το Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College στο Nanchong της Κίνας, με επικεφαλής το Δρ Shan Yin υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, όπως είναι τα μπισκότα, τα κέικ και τα αναψυκτικά, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στους νεφρούς.

Η νεφρολιθίαση είναι μια επώδυνη πάθηση, που ταλαιπωρεί περισσότερους από 1 στους 10 ανθρώπους, προκαλώντας σοβαρά και ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο, πυρετό, ρίγη και αίμα στα ούρα. Με την πάροδο του χρόνου, μάλιστα, οι λίθοι στους νεφρούς μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, οίδημα και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή νεφρικές παθήσεις.

«Υποστηρίζουμε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά», πρότεινε ο Δρ. Yin.

Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα υγείας περισσότερων από 28.000 Αμερικανών ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το αν είχαν ιστορικό λίθων στα νεφρά, ενώ η ημερήσια πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων υπολογίστηκε με βάση τις διατροφικές συνήθειες που είχαν κατά την περίοδο της μελέτης. Η ομάδα έλαβε επίσης υπόψη παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνότητα, η εθνικότητα, το εισόδημα και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), υπολογίζοντας τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά για κάθε έτος της υπό μελέτη περιόδου.

Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες πρόσθετων σακχάρων στην αρχή της μελέτης, παρουσίαζαν ψηλότερο επιπολασμό λίθων στους νεφρούς, χαμηλότερες βαθμολογίες υγιεινής διατροφής και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα