ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Ελλάδα, Κύπρος, Εσθονία και Φινλανδία τα πάνε καλύτερα αλλά όλοι κινδυνεύουν

26 Οκτωβρίου 2020, 07:00

images

Σε συναγερμό είναι οι κυβερνήσεις στην ΕΕ λόγω του κορωνοϊού με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, ερευνητές του CSIRO μόλυναν με τον νέο κορωνοϊό επιφάνειες από πλαστικό, χαρτί, ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλί, βινύλιο και βαμβακερό ύφασμα και στη συνέχεια εξέθεσαν τα μολυσμένα αντικείμενα σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες, 20 C, 30 C και 40 C, στο σκοτάδι και με 50% υγρασία, μετρώντας την ποσότητα του ιού που είχε επιβιώσει και για πόσο διάστημα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ακόμη και κράτη – μέλη της ΕΕ που κατάφερναν να αποφύγουν την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων την περασμένη άνοιξη, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, βλέπουν τον αριθμό των νέων λοιμώξεων να ξεπερνάει τις 10.000 μέσα σε 24 ώρες. Εξαίρεση στον κανόνα της ΕΕ, αποτελούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Εσθονία και η Φινλανδία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ECDC, οι συγκεκριμένες χώρες έχουν καταφέρει να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας, ωστόσο τίποτε ακόμα δεν είναι σίγουρο για το άμεσο μέλλον.

Οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι σε δύσκολη κατάσταση

Νέα περιοριστικά μέτρα έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία, επηρεάζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία περίπου 46 εκατομμύρια ανθρώπων καθώς η χώρα καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη σε διάστημα επτά ημερών, με 25.480 την ημέρα. Την ίδια στιγμή, περιοχές της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, έχουν εφαρμόσει απαγόρευση κυκλοφορίας και καλούν τους πολίτες, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να συνδράμουν την προσπάθεια των αρχών. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, η Covid-19 έχει πλέον κοστίσει τη ζωή σε 1,1 εκατ. ανθρώπων και έχει μολύνει σχεδόν 42 εκατομμύρια, με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι το βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο παγκόσμιος απολογισμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 41,91 εκατομμύρια κρούσματα και οι θάνατοι ξεπερνούν το 1,1 εκατομμύριο. Σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters, η Τετάρτη ήταν η ημέρα με τον υψηλότερο ημερήσιο συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων παγκοσμίως, 422.835.

H Ολλανδία, κατέγραψε περισσότερα από 9.000 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο -ένα νέο ρεκόρ- σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία. Η Γερμανία, η οποία κατέγραψε περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα για πρώτη φορά χθες, επέκτεινε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, το μεγαλύτερο τμήμα της Αυστρίας και περιοχές της Ιταλίας, περιλαμβανομένης της Ρώμης. Σήμερα η Γερμανία ξεπέρασε το όριο των 10.000 θανάτων από COVID-19. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι όλες hotspots της πανδημίας.

Τα ευρήματα της μελέτης

Όπως φάνηκε, στους 20 C, ο ιός επιβίωνε περισσότερο (ως και 28 ημέρες) σε λείες επιφάνειες όπως το γυαλί, το πλαστικό και το χαρτί από ό,τι σε πορώδεις επιφάνειες όπως το βαμβακερό ύφασμα. Στους 30 C, ο ιός δεν ανιχνεύθηκε πέρα από την έβδομη ημέρα σε καμία επιφάνεια εκτός του χαρτιού, όπου επιβίωσε έως και την 21η ημέρα. Τέλος, στους 40 C, ο ιός απενεργοποιήθηκε άμεσα, πράγμα που σημαίνει ότι δε μπορούσε να προκαλέσει λοίμωξη.

Η μελέτη σχεδιάστηκε για να μιμηθεί την εξάπλωση του ιού σε επιφάνειες του εσωτερικού περιβάλλοντος, μόνο υπό συνθήκες σκοταδιού. Πρόκειται, όμως, για την πρώτη του είδους της εργασία που δείχνει μακροχρόνια επιβίωση του ιού (28 ημέρες) σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το γυαλί, το ατσάλι, το πλαστικό και το χαρτί. Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει ότι ο ιός επιβιώνει για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή από μερικές ώρες έως και λιγότερο από επτά ημέρες σε εσωτερικό περιβάλλον, με θερμοκρασία κάτω από τους 25oC και χώρο με φως και διάφορα επίπεδα υγρασίας.

Πάντως, η υγρασία είναι πιθανό να παίζει κάποιο ρόλο στην επιβίωση του ιού, ωστόσο ούτε για τον ρόλο αυτού του παράγοντα υπάρχει κάποια επιστημονική βεβαιότητα. Οι περισσότερες μελέτες που ανέλυσαν την υγρασία ήταν παρατηρητικές, επομένως οι ερευνητές παρατήρησαν την εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό μόνο υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και τα στοιχεία να δείχνουν ότι η αυξημένη υγρασία είναι μάλλον χειρότερη για την επιβίωση του ιού.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα