ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια είναι τελικά η κατάλληλη μάσκα- Τα νέα για τις μεταλλάξεις

29 Ιανουαρίου 2021, 09:00

images

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε, μιλώντας στο Mega, τη λειτουργικότητα του κάθε είδους μάσκας αναφέροντας ότι «από το να μην φοράω καθόλου μάσκα, είναι καλύτερο να φοράω έστω μια απλή, αρκεί να την αλλάζω όταν γίνεται υγρή» προσθέτοντας ότι οι καταλληλότερες είναι οι μάσκες τύπου Ν95.

Σχετικά με την προστασία που προσφέρουν οι μάσκες απέναντι στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, ο ΠΟΥ με ανακοίνωση του ο καθηγητής διευκρίνισε ότι οι υφασμάτινες μάσκες παραμένουν αποτελεσματικές, καθώς ο τρόπος μετάδοσης των νέων στελεχών είναι ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι υφασμάτινες μάσκες θα πρέπει να έχουν τρεις «στρώσεις» για να παρέχουν επαρκή προστασία (δύο υφάσματα και στη μέση μια τσεπούλα για ένα τρίτο υλικό που θα λειτουργεί ως φίλτρο). Η εσωτερική θα πρέπει να είναι από απορροφητικό υλικό- για παράδειγμα βαμβακερή- η μεσαία από υλικό όπως πολυπροπυλαίνιο χωρίς ύφανση, που λειτουργεί ως φίλτρο. Και η εξωτερική πλευρά πρέπει να είναι αδιάβροχη, για παράδειγμα από πολυεστέρα.

Σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι απαγορεύεται η χρήση των μασκών με βαλβίδα διότι "ψεκάζουν" την εκπνοή προς τα έξω κι έτσι, αν το άτομο είναι φορέας του ιού, τον κολλάει στους γύρω του.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα εμβόλια, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora για τον κορωνοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε ότι για την βρετανική μετάλλαξη ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα της Biontech που δείχνουν ότι το εμβόλιο που έχει κατασκευάζει μαζί με την Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος.

Για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά. Εξήγησε ότι υπάρχει αδημοσίευτη εργασία Νοτιοαφρικανών επιστημόνων σε ένα πολύ μικρό δείγμα 44 ατόμων, που δείχνει μεγάλη μείωση αντισωμάτων και συγκρίνοντας με αντίστοιχα παραδείγματα από τον ιό της γρίπης, βγάζει το συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξει το εμβόλιο.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης είναι από 29% έως 60% το πολύ ενώ του εμβολίου απέναντι στον κορωνοϊό φτάνει στο 95% «άρα μιλάμε για ανόμοια πράγματα, άρα έκαναν υπόθεση εργασίας που υπερέβησαν λίγο κάποια δεδομένα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε πως «όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα. Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει. Το εμβόλιο την καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν».

Σχετικά Άρθρα