ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιο γερή καρδιά έχουν οι γυναίκες που γεννήθηκαν Δεκέμβριο

22 Δεκεμβρίου 2019, 09:15

images

Οι γυναίκες που γεννήθηκαν το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, γύρω δηλαδή στην εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, έχουν 5% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σε σχέση με αυτές που γεννήθηκαν τον Απρίλιο.

Σε αυτό κατέληξε μια νέα αμερικανική έρευνα με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Εύα Σερνχάμερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal»(BMJ). 

Η μελέτη τους δίνει θετικά και αρνητικά πρόσημα σε κάθε μήνα: Δηλαδή υποστηρίζει ότι όσες έχουν γενέθλια τον Απρίλιο, έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο (12% μεγαλύτερο σε σχέση με όσες γεννήθηκαν το Νοέμβριο). Ο κίνδυνος είναι κατά 9% αυξημένος για όσες γεννήθηκαν τον Μάρτιο και τον Ιούλιο. Και κατά 8% για τις γυναίκες που γεννήθηκαν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο..

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 117.000 γυναίκες ηλικίας 30 έως 55 ετών σε βάθος 40ετίας. Σε αυτό το διάστημα, συνέβησαν πάνω από 43.000 θάνατοι από τους οποίους οι 8.360 καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Δεν βρέθηκε αξιόλογη συσχέτιση ανάμεσα στο μήνα της γέννησης και στην στον κίνδυνο θανάτου γενικά. Αλλά διαπιστώθηκε συσχέτιση ειδικότερα με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα των γυναικών.

«Σε σχέση με τις γυναίκες που γεννήθηκαν το Νοέμβριο, παρατηρήσαμε υψηλότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα μεταξύ όσων γεννήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, με αποκορύφωμα τον Απρίλιο. Ενώ η μικρότερη θνησιμότητα είναι μεταξύ όσων γεννήθηκαν το Δεκέμβριο», δήλωσε η κ. Σερνχάμερ.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια νέα μελέτη πρέπει να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα και να ρίξει περισσότερο φως στους μηχανισμούς που συνδέουν την εποχή του χρόνου με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Καθώς επίσης κατά πόσο ισχύουν και για τους άνδρες στον ίδιο βαθμό.


Σχετικά Άρθρα