ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παχυσαρκία και αλκοόλ ευθύνονται για την αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους

01 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Οι συγγραφείς νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες, μπορεί να συνδέονται με την παχυσαρκία και την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Oncology, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας από αυτόν τον τύπο καρκίνου είναι συνολικά μειωμένα, είναι η πρώτη φορά που έχουν αυξηθεί στους νεαρούς ενήλικες.

Οι συντάκτες της μελέτης δηλώνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, θα σημειωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο: αύξηση 26% στους άνδρες και σχεδόν 39% στις γυναίκες το 2024, σε σύγκριση με τους ίδιους πληθυσμούς το 2018.

Τα ποσοστά αναμένεται επίσης να αυξηθούν στην Ιταλία (αύξηση 1,5% στους άνδρες και 2,6% στις γυναίκες), στους Ισπανούς και Πολωνούς άνδρες (αύξηση 5,5% και 5,9% αντίστοιχα) και στις Γερμανίδες (αύξηση 7,2%).

«Βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών καρκίνου του εντέρου μεταξύ των νέων, περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, την παχυσαρκία και συναφείς παθήσεις υγείας, όπως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το διαβήτη», δήλωσε στο Healthline ο Δρ Carlo La Vecchia, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικών στατιστικών και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο.

«Πρόσθετοι λόγοι είναι η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο και η μείωση στη σωματική δραστηριότητα. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με πρώιμη εμφάνιση καρκίνου του εντέρου και χώρες όπου σημειώθηκε μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, δεν έχουν βιώσει τόσο αξιοσημείωτες αυξήσεις στα ποσοστά θνησιμότητας από αυτόν τον καρκίνο».

Τέλος, ο La Vecchia σημείωσε ότι τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του εντέρου, μπορεί να αντιμετωπίσουν μια πιο επιθετική ασθένεια που έχει χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης.

Σχετικά Άρθρα