ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: Η ευαισθητοποίηση για ένα από τα πιο επικίνδυνα αυτοάνοσα

10 Μαΐου 2022, 09:00

images

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Λύκου μάς ωθεί να γνωριστούμε με το «θηρίο», να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τα πρώιμα συμπτώματά του και να μάθουμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα πριν δημιουργήσει σοβαρές βλάβες στα όργανά μας.

Το 87% των ασθενών με λύκο αναφέρουν ότι η ασθένεια έχει επηρεάσει ένα ή περισσότερα όργανα ή συστήματα του οργανισμού του σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης παγκόσμιας έρευνας του Lupus Europe. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 ασθενείς με λύκο από περισσότερες από 100 χώρες.

Και όχι μόνον αυτό. Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι επηρεάστηκαν πολλά όργανα ταυτόχρονα… Το δέρμα (60%) και τα οστά (45%) ήταν τα πιο συχνά αναφερόμενα όργανα που προσβλήθηκαν από τον λύκο, και ακολουθούν οι νεφροί (36%), το γαστρεντερικό σύστημα (34%), τα μάτια (31%) και το κεντρικό νευρικό σύστημα (26%).

Από τους  συμμετέχοντες στην έρευνα, το 53% νοσηλεύτηκε εξαιτίας της βλάβης που προκλήθηκε ενώ στο 42% ενημερώθηκαν ότι  έχουν μη αναστρέψιμη βλάβη οργάνων εξαιτίας του λύκου.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η επίδραση του ΣΕΛ στον οργανισμό επηρέασε σημαντικά την ποιότητα ζωής στο  89% των ασθενών. Αναλυτικά η ασθένεια τούς επηρέασε ως εξής:

  • Συμμετοχή σε κοινωνικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες (59%).
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας (38%).
  • Ανικανότητα προς εργασία (33%).
  • Οικονομική ανασφάλεια (33%).
  • Προβλήματα κινητικά (33%).

Ο Συστημαστικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή ιστό και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πόνο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος όπως είναι στο δέρμα, στους νεφρούς, στον εγκέφαλο, στα κύτταρα του αίματος, στους πνεύμονες, στην καρδιά και στις αρθρώσεις.

Η διάγνωση του λύκου είναι δύσκολη καθώς τα συμπτώματά του μιμούνται εκείνα άλλων παθήσεων. Ωστόσο, ένα σημαντικό σύμπτωμα αυτής της πάθησης είναι το εξάνθημα στο πρόσωπο που μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας (φωτογραφία). Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκολία στην αναπνοή, ο πόνος στο στήθος, ο πόνος στις αρθρώσεις, το πρήξιμο και η δυσκαμψία, ο πυρετός και η κούραση, το γεγονός ότι τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών γίνονται μπλε όταν εκτίθενται στο κρύο, οι συχνοί πονοκέφαλοι, η σύγχυση και η μερική απώλεια μνήμης.

«Δυστυχώς, οι  ασθενείς  με λύκο «δεν φαίνονται άρρωστοι», ενώ στην πραγματικότητα παλεύουν με μια ασθένεια που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο στο σώμα τους και να προκαλέσει αμέτρητα συμπτώματα και άλλες σοβαρές επιπλοκές στην υγεία», δήλωσε η κ. Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) που είναι μέλος του World Lupus Federation και του Lupus Europe. 

«Οι περισσότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον λύκο και δεν κατανοούν τον πόνο που αντιμετωπίζουμε συνεχώς ή την αβεβαιότητα για το ποιο όργανο ή μέρος του σώματός μας θα προσβληθεί», δήλωσε ασθενής με ΣΕΛ.

Σχετικά Άρθρα